Mustasaarelaiset saavat koteihinsa tuhdin paketin kuntaliitosasiaa – kirjeäänestyslipukkeet perillä ensi viikolla

Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitoksen kannatus mitataan Mustasaaressa maaliskuun 17. päivä. Kirjeäänestys alkaa heti, kun lipukkeet ovat kuntalaisilla eli jo ensi viikolla.

äänestäminen
Mustasaarelaiset äänestivät kuntaliitoksesta Vaasan kanssa sunnuntaina 17.3.2019.
Neuvoa antava kansanäänestys on viimeksi järjestetty 17.3. 2019 Mustasaaressa.Jarkko Heikkinen/Yle

Mustasaarelaiset pääsevät kohta äänestämään Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitoksesta. Kuntalaiset saavat ensi viikolla koteihinsa kuntaliitossopimuksen liitteineen, kansalaisraadin lausunnon sekä kirjeäänestykseen liittyvät asiakirjat ja ohjeet.

Äänestyskirje sisältää vaaliohjeistuksen lisäksi kirjeäänestykseen tarkoitetun vaalilipun kuorineen. Ennen varsinaista vaalipäivää tapahtuva äänestys tehdään kirjeellä eikä erikseen järjestetä koti- tai laitosäänestystä.

Äänestyslippu laitetaan sille tarkoitettuun kirjekuoreen ja suljetaan. Lisäksi täytettynä pitää olla lähetekirje, jossa on äänestäjän nimi, henkilötunnus ja allekirjoitus.

Vaalikuori
Kirjeitse voi äänestää heti, kun on saanut lapun kotiin. Kirjeäänestys päättyy perjantaina 15. maaliskuuta.Jarkko Heikkinen/Yle

Vaalin tulos selviää nopeasti

Oman äänensä voi laittaa eteenpäin heti, kun on saanut vaalilipun kotiin. Kirjeäänestys päättyy perjantaina 15. maaliskuuta ja oman vaalikuorensa voi viedä Mustasaaren virastotalolle silloin kello 19 mennessä.

Varsinaisena vaalipäivänä, sunnuntaina 17. maaliskuuta äänestysaikaa on kello 9-20. Äänestyspaikkoja on eri puolilla kuntaa kaikkiaan 21. Äänioikeutettuja on noin 15 000.

Ennakkoon arvioidaan, että varsinainen vaalipäivä on kirjeäänestystä vilkkaampi.

Vaalin tulosta ei tarvitse pitkään vaalisunnuntaina odotella. Kun äänestyspaikkojen ovet sulkeutuvat, ääntenlasku alkaa saman tien. Kunnassa arvioidaan, että tulos saattaa olla selvillä jo tunnin päästä äänestyksen loppumisesta.

Sopimusluonnoksesta 236 huomautusta

Vaasan ja Mustasaaren yhdistymissopimusluonnoksesta tehtiin määräaikaan mennessä 236 huomautusta. Näistä 211 Mustasaaresta.

Suurin osa huomautuksista on kuntalaisten tekemiä, mutta joukossa on myös viranomaisten, organisaatioiden ja yhdistysten tekemiä huomautuksia.

Useat huomautukset koskevat Vaasan Satamatietä, joka on logistisesti tärkeä esimerkiksi lentokentälle ja Vaskiluodon satamalle.

Huomautukset käsitellään säädetysti ennen kuin sekä Mustasaaren että Vaasan valtuustot kokoontuvat päättämään kuntien yhdistymisestä 2. huhtikuuta.