Moni Olavinlinnan opas muuttaa Savonlinnaan kesäasukkaaksi – "edellisinä kesinä ystävystyneet oppaat ovat vuokranneet kimppakämppiä"

Olavinlinnaan oppaiksi hakeneiden määrä on laskenut viime vuosina.

Olavinlinna
Ihmisiä kävelee Olavinlinnan sillalla pois linnasta, Olavinlinna näkyy taustalla.
Yle

Olavinlinnan kesäoppaista suuri osa muuttaa Savonlinnaan kesäasukkaiksi muualta Suomesta. Aikaisempina vuosina noin joka kolmas opas oli paikallisia tai lähialueilta.

Kansallismuseo etsii tällä hetkellä Olavinlinnaan ensi kesän oppaiksi kielitaitoisia työntekijöitä. Työnhaussa etuina ovat historian tai arkeologian opinnot.

Intendentti Jouni Marjamäki kertoo, että työhakemusten määrä oppaiksi on ollut laskeva. Vielä vuonna 2013 hakijoita oli 50, mutta viime vuonna hakijoita oli 27. Yhdeksi syyksi hän arvelee talouden hyvää tilannetta ja laajaa kesätyötarjontaa.

– Olemme pohtineet myös opettajankoulutuksen lähdön vaikuttavan hakijamääriimme, koska vuosittain meillä on ollut kaksi tai kolme kesätyöntekijää OKL:sta, Marjamäki kirjoittaa sähköpostissaan.

Opettaja- ja lastentarhaopiskelijat ovat olleet linnan keikkatyöläisiä myös talvella.

– Tässä näkyy selvästi se, että talvikaudella on vaikea löytää henkilöitä keikkaluonteiseen työhön linnalla, Marjamäki kirjoittaa.

Savonlinnan opettajankoulutus siirtyi Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle viime syksynä.

Vieraita kieliä holvikaarten alle

Olavinlinnaan etsitään nyt suunnitelmien mukaan neljäätoista opasta. Suurimmalla osalla työntekijöistä on aiempina vuosina ollut museoalojen yliopisto-opintoja. Osa oppaista on ollut kieltenopiskelijoita.

Linnan käytävillä tarvitaan vuosittain venäjänkielen taitoa, koska joinakin vuosina 20–25 prosenttia kävijöistä on ollut itänaapurista. Tällä hetkellä Olavinlinnassa järjestetään yleisöopastuksia suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja venäjäksi.

– Joinakin vuosina oppaiden joukossa on ollut myös muiden kielten kuten japanin, tsekin, espanjan ja viron osaajia, Marjamäki kertoo.

Suurin osa oppaista muuttaa kesäksi Savonlinnaan.

– Joinakin vuosina edellisinä kesinä ystävystyneet oppaat ovat vuokranneet jopa kimppakämppiä Savonlinnasta.

Haku Olavinlinnan kesäoppaaksi päättyy maaliskuun alkupuolella.