Päivittäin jopa 600 lainausta – Sotkamossa kirjastoauton kuljettaja kantaa kirjat vaikka asiakkaan kotiovelle

Kirjastoautossa tehdään parhaimmillaan 500–600 lainausta päivässä.

Sotkamo
Kirjoja kirjastoautossa.
Sotkamon kirjastoautosta löytyy noin 5000 lainattavaa tuotetta.Heikki Rönty / Yle

Sotkamossa liikkuva kirjastoauto on tuttu näky Leivolan koulun pihassa. Kolmannen luokan opettajan Mika Leivolan mukaan oppilaat käyvät kirjastoautossa kerran kahdessa viikossa.

– Koulussamme kannustetaan lukemaan ensimmäisestä luokasta lähtien. Kirjastoauton tarjonta on niin mieluista, että oppilaat ryhtyvät heti autosta luokkaan päästyään lukemaan.

Leivolan koulun oppilaat Iina-Mari Niskanen ja Sofia Huotari ovat katselemassa kirjastoauton tarjontaa. Tytöt selailevat Neropatin päiväkirjaa ja suunnittelevat lainaamista, koska se on helppo lukea ja se riittää kahdeksi viikoksi. He harmittelevat ettei autosta löytynyt sopivaa jännityskirjaa. Ne ovat mielenkiintoisia, koska niistä ei tiedä mihin juoni kääntyy.

Kirjastoauton kuljettaja Jyrki Peltokangas laskee, että autosta löytyy 5000 erilaista lainattavaa tuotetta. Kirjat, elokuvat, äänikirjat ja lehdet kulkevat reittiä, joka on lyhyinä päivinä 70 kilometriä ja pisimpänä 130 kilometriä. Tarvittaessa kirjat kannetaan kotiin saakka.

– Edellisen kuskin jäädessä eläkkeelle ihmiset olivat todella huolestuneita, että jatkuuko tämä palvelu. Sotkamossa kirjastoauton käyttö on hyvin suosittua. Aktiivisena päivänä lainataan 500–600 tuotetta, pienimmillään luku on sadassa.