Asemanseudut myllätään uusiksi 22 paikkakunnalla – Oulu kärkihankkeena

Valtio aloittaa laaja-alaisen asemanseutujen kehittämishankkeen.

rautatieliikenne
Oulun rautatieasema
Oulun asemanseudun uudistaminen aiotaan aloittaa vuonna 2023.Marko Siekkinen / Yle

Aiemmin lähinnä joukkoliikennettä palvelleet, 22 keskeistä asema-aluetta Suomessa aiotaan uudistaa asumisen, kaupan, työpaikkojen ja kulttuurin käyttöön. Kärkikaupunkina aloittaa Oulu.

Jääkiekkokaupunki Oulussa asemanseudun uudistaminen näyttäisi ratkaisevan vuosia valmisteilla olleen monitoimiareenan sijainnin. Uusi valtionyhtiö, Senaatin Asema-alueet Oy on lisännyt Oulun asemanseudun suunnitelmiin homeongelmista kärsivän poliisi- ja oikeustalon tontin, jonne areena mahtuisi hyvin.

Yhteensä viisi hehtaaria laajaan suunnittelualueeseen mahtuu myös joukkoliikenne, parituhatta uutta asukasta kerrostaloihin, palveluja sekä uutta liike- ja yritystoimintaa.

"Kyse ei ole enää vain toimivasta rautatieasemasta."

Anu Vehviläinen

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala haaveilee nykyisen, kolkon asemanseudun muuttuvan kaupunkikuvaltaan mielenkiintoiseksi keskukseksi, joka laajentaa Oulun ydinkeskustaa itään, Raksilan suuntaan.

– Kaupungilla on edessä jäähallin peruskorjaus. Tässä yhteydessä varmasti arvioimme, kannattaisiko tähän yhteyteen suunnitella myös monitoimiareenaa. Ja koska me haemme kulttuuripääkaupungiksi 2026, on meillä myös kulttuuri- ja kongressipuolella tarpeita. Mutta suunnitteluvaiheessa kaikki tarkentuu, Päivi Laajala sanoo.

Kärkihanke Ouluun

Valtio aloittaa laajan asemanseutujen kehittämishankkeen Oulusta, sillä kaupungin valmiudet ratapihan ja asemanseudun kehittämiseen olivat jo valmiiksi pitkällä, perustelee kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Oulun asemanseudun kehittämishankkeen julkistivat torstaina Kyösti Oikarinen (vas.), Anu Vehviläinen, Päivi Laajala Mauri Sahi ja Jukka Weisell.
Oulun asemanseudun kehittämishankkeen julkistivat torstaina Kyösti Oikarinen (vas.), Anu Vehviläinen, Päivi Laajala Mauri Sahi ja Jukka Weisell.Paulus Markkula / Yle

Oulun kaupunki järjesti aluetta koskevan arkkitehtikilpailun kaksi vuotta sitten. Anu Vehviläisen mukaan valtio haluaa myös muualla Suomessa ratapihat ja asemanseudut hyötykäyttöön.

– Asemanseutuajattelussa kyse ei ole enää vain toimivasta rautatieasemasta, kuten aikaisemmin. Nyt kootaan valtion omistuksessa olevat maat ja ei-strategiset kiinteistöt uuteen yhtiöön, jonka kanssa kaupunkikehitys vauhdittuu yhteistyössä kaupunkien kanssa, Vehviläinen kuvailee.

Hajanainen omistus vaikeuttanut kehittämistä

Valtion omistamilla asema-alueilla kiiteistöjen ja tonttien omistus on historiallisista syistä jakautunut useille eri toimijoille, kuten VR:lle, entiselle Liikennevirastolle eli nykyiselle Väylävirastolle ja Senaatille. Kehitystyön vauhdittamiseksi omaisuus on nyt koottu Senaatin Asema-alueet osakeyhtiöön. Uusi yhtiö maksoi esimerkiksi VR:lle asema-alueiden kiinteistöomaisuuden siirrosta 23 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Mauri Sahi vakuuttaa, että Senaatin Asema-alueet Oy kehittää asemanseutuja tavalla, joka parhaiten palvelee paikallista kaupunkikehitystä. Uusittavat asemanseudut

Uusittavat asema-alueet Suomessa
Valtio aikoo uusia yhteensä 22 asemanseutua eri puolilla Suomea.Senaatin Asema-alueet Oy

– Oulun asemanseudun kehittäminen on Suomen mittakaavassa suuri kiinteistökehityshanke. Olemme valmiita yhteistyöhön paikallisten kiinteistönomistajien sekä osakkuus- tai hankeyhtiöiden kanssa. Oulun asemanseudulla voi lopulta olla useita eri toimijoita, jotka toteuttavat kaavoitettuja hankkeita markkinavetoisesti, Sahi toteaa.

Lähitulevaisuudessa huomio kiinnittyy vuoden 2020 suunnittelu- ja toteutuskilpailun valmistelutöihin. Asemakaavan muutokset pyritään saamaan valmiiksi vuonna 2022. Yhteistyöstä jatketaan myös Väyläviraston kanssa, sillä suunnitelmiin sisältyy raidejärjestelyjä, Sahi luettelee.

– Pyritään siihen, että rakentamista päästäisiin käynnistämään jo vuosina 2023-2025, Mauri Sahi arvioi.

Oulun asemanseudun arkkitehtikilpailu voittajatyön kuva uudenlaisesta rautatieasemasta.
Oulun asemanseudun arkkitehtikilpailun Tervatynnyrit-voittajatyön havainnekuva vuodelta 2017.Tervatynnyrit-työryhmä