Hausjärven törkeästä eläinsuojelurikoksesta ehdollinen vankeustuomio: kymmeniä eläimiä nälkiintyi ja kuoli

Hausjärvellä kuoli puutteellisen hoidon seurauksena noin 30 nautaa ja kymmenkunta vuohta.

Eläinsuojelurikos
poliisin rintamerkki
Miki Wallenius / Yle

Hausjärveläistilalta paljastui kymmeniä kuolleita nautoja ja vuohia viime toukokuussa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi tänään ratkaisunsa törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Noin 50-vuotias hausjärveläismies tuomittiin vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Koeaika päättyy 21. helmikuuta 2021.

Tekijä määrättiin myös pysyvään eläintenpitokieltoon, joka koskee tuotantoeläimiä. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tuomion mukaan tilalla on kuollut ainakin 33 nautaa ja useita vuohia. Eläinten kaltoinkohtelu on kestänyt lähes kahden vuoden ajan.

Tuomittu on kertonut, että rahat olivat ajoittain loppuneet ja mies oli menettänyt toimintakykynsä. Hän ei ollut saanut itse säilöttyä rehua, eikä tullut yrittäneeksi ostaa sitä velaksi.

Raatoja pellolla

Tilalla olleet naudat ja vuohet todettiin valvontaeläinlääkärin molemmilla tarkastuksilla laihoiksi tai melko laihoiksi. Nuoret naudat olivat kitukasvuisia. Naudoilla ei ollut rehua.

Naudat olivat lantaisia, naudoilla ja vuohilla oli ylipitkiä sorkkia ja nautojen kylmäpihaton kuivike oli suurelta osin märkä ja lantainen.

Pihatossa oli yksi naudan raato elävien nautojen seassa. Pellolla oli peiteltyjä raatoja, jotka olivat pitkälle maatuneita.

Tarkastuksien jälkeen elävät 19 nautaa toimitettiin teuraaksi ja loput elävät 7 vuohta kävi metsästäjä ampumassa. Raadot toimitettiin Honkajoelle eläinkierrätyskeskukseen asianmukaisesti hävitettäväksi.