1. yle.fi
  2. Uutiset

Merivoimien tuleviin korvetteihin ilmatorjuntaohjukset Yhdysvalloista

Ostettava Evolved Sea Sparrow -ohjusjärjestelmä on jo käytössä useissa länsimaissa.

merivoimat
Puolustusministeriön havainnekuvassa Laivue 2020 -hankkeen alukset lähestyvät Kustaanmiekkaa.
Puolustusministeriön havainnekuvassa Laivue 2020 -hankkeen alukset lähestyvät Kustaanmiekkaa.Puolustusministeriö

Puolustusvoimat hankkii rakennettaviin neljään Pohjanmaa-luokan korvettiin ilmatorjuntaohjusjärjestelmän Yhdysvalloista. Järjestelmä saa Suomessa nimen ITO20, mutta kansainvälisesti se tunnetaan nimellä Evolved Sea Sparrow.

Hankinnalle annettiin puolustusministeriön valtuutus (siirryt toiseen palveluun) torstaina.

Kaupan veroton hinta on 83 miljoonaa euroa. Toimitukseen kuuluvat ohjusten lisäksi niiden laukaisuyksiköt, varaosat ja ohjelmistot.

Julkisten lähteiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyseisen ohjuksen kappalehinta oli Yhdysvalloissa pari vuotta sitten noin 841 000 euroa.

Puolustusvoimat ei kerro ostettavien ohjusten määrää. Ilmatorjuntajärjestelmä asennetaan jokaiselle neljälle Laivue 2020 -hankkeen myötä rakennettavalle sota-alukselle. Kyseinen järjestelmä ei ole tällä hetkellä käytössä Suomessa.

Lentokoneita ja ohjuksia vastaan

Evolved Sea Sparrow eli ESSM on käytössä kolmentoista maan merivoimissa, joten kyseessä on käyttövalmis järjestelmä. Sen valmistaja on amerikkalainen Raytheon-konserni.

Merivoimien mukaan (siirryt toiseen palveluun) ohjus on kehitetty torjumaan alusta vastaan toimivia ilma-aluksia ja kohti tulevia ohjuksia. Se pystyy torjumaan yliääninopeudella lentäviä kohteita.

ESSM-ohjusten myötä Merivoimien alusten ilmatorjuntakyky paranee huomattavasti. Alusten ilmatorjunnan kantama kasvaa nykyisestä 12 kilometristä 50 kilometriin saakka, ja alukset kytketään osaksi valtakunnallista ilmapuolustusta.

Pohjanmaa-luokan korvetteihin asennetaan Mk. 41 -laukaisinyksikkö, jossa on kahdeksan pystysuoraa laukaisusiiloa, kertoo tiedotuspäällikkö Eemeli Peltonen puolustusministeriöstä.

Kuhunkin siiloon ladataan ESSM-ohjuksia neljän ohjuksen "pakkauksessa". Jokainen alus voisi siis kantaa 32 ohjusta, jotka se pystyy laukaisemaan nopeasti peräjälkeen.

Taistelualus
Puolustusvoimat

Pintaohjukset ja torpedot valittu

Ilmatorjuntajärjestelmä oli kolmas Pohjanmaa-luokan aluksiin valittu asejärjestelmä. Jo aiemmin on hankittu Gabriel-pintatorjuntaohjukset Israelista ja sukellusveneitä vastaan käytettävät Saab-torpedot Ruotsista.

Taistelunjohtojärjestelmä, jolla varsinaisten aseiden toimintaa ohjataan ja johon kuuluvat muun muassa tutkat ja erilaiset sensorit, on vielä kilpailutusvaiheessa.

Itse alukset on päätetty rakentaa Raumalla Rauma Marine Constructionsin telakalla. Alusten rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2021.

Juttua muutettu 21.2. klo 16:35, täsmennetty tietoja ohjusten laukaisumenetelmästä ja aluksella olevien ohjusten määrästä.

Lue seuraavaksi