Tonttien hintoihin tulossa roimia korotuksia Vaasassa

Suurimmat korotukset tehdään omakotitonttien hintoihin niin sanotulla kakkosvyöhykkeellä.

Omakotitonttien hinnat nousevat muun muassa Purolassa. Kuva: Kim Kronman

Vaasan kaupungin myymiin omakotitonttien hintoihin on tulossa tuntuvia korotuksia. Tonttien hinnat nousevat lähes 40 prosenttia Isolahdessa, Vetokannaksella, Kotirannalla, Asevelinkylässä, Purolassa ja osassa Sundomia. Neliöhintaa korotetaan 34,27 eurosta 47,50 euroon.

Korotusten taustalla on se, että tontit ovat vaihtaneet omistajaa yksityisten maanomistajien välisissä kaupoissa niin kovilla summilla, että kaupunginkin on hinnoiteltava tontit jatkossa markkina-arvon mukaan.

– Vaasassa periaatteena on ollut, että tonttihinnat ovat noin 80 prosenttia siitä hinnasta, millä ne liikkuvat yksityisten välisissä kaupoissa. Nyt hintoja ei ole tarkistettu muutamaan vuoteen, kertoo tonttipäällikkö Pertti Onkalo.

Onkalon mukaan niin sanotun kakkosvyöhykkeen alueella on enää vähän rakentamattomia pientalotontteja, mikä myös vaikuttaa niiden hintoihin.

Tontin ehtii vielä lunastaa vanhaan hintaan

Gerbyssä, Länsiniityssä ja Koskisuolla hinnat nousevat noin kymmenen prosenttia. Vähässäkyrössä tonttien hintoja on sen sijaan pyöristetty alaspäin.

– Vähästäkyröstä emme ole tainneet myydä tonttia kahteen vuoteen. Siellä on tonttikauppojen osalta todella hiljaista, Onkalo toteaa.

Myös kerrostalotonttien hintoja nostetaan. Keskusta-alueella kerrostalotonttien hinnat nousevat 3–3,5 prosenttia ja muualla kaupungin alueella yhden prosentin.

Uudet hinnat tulevat voimaan huhtikuun alusta. Jos pientalojen omistajilla on lunastusoikeus vuokratonttiinsa, voi tontin lunastaa vanhalla hinnalla siihen asti.