Pohjanmaan Valokuvakeskus ja Elokuvakeskus jäivät ilman toiminta-avustuksia – keskukset pyrkivät kehittämään toimintaansa pienemmän erityisavustuksen turvin

Taiteen edistämiskeskuksen toiminta-avustuslistalta puuttui kaksi pohjalaista toimijaa. Molemmat ovat kuitenkin tukea saamassa ja kehittämässä toimintaansa.

kulttuuriala
Pohjanmaan Valokuvakeskus on saamassa avustusta toimintaansa Taiken erityisavustuksista.
Pohjanmaan Valokuvakeskus on saamassa avustusta toimintaansa Taiken erityisavustuksista.Hanne Leiwo/Yle

Taiteen edistämiskeskus Taike on jakanut toiminta-avustuksia teatterin, sirkuksen, tanssitaiteen ja musiikin alan toimijoille, tuotantoalustoille ja -taloille. Yhteensä avustuksia jaettiin 9,6 miljoonaa euroa.

Avustuksista suurin osa kohdistettiin esittävien taiteiden yhteisöille. Niiden joukossa on muun muassa Seinäjoen Elävän Musiikin yhdistys ja Pohjanmaan tanssi ry. Pohjalaisista kuvataiteen avustuksen saa Platform rf Vaasasta ja mediataiteen avustuksen Dots förening för audiovisuell konst rf Maalahdesta.

Pohjanmaan Elokuvakeskus ja Pohjanmaan Valokuvakeskus puuttuvat listalta, sillä niiden toiminta-avustushakemukset käsitellään tänä vuonna erityisavustuksina.

– Erityisavustukset myönnetään ammattilaisten muodostamien yhdistymien tuottamalle toiminnalle. Henkilökohtaisesti koen tämän kannustuksena meille, sanoo Pohjanmaan Valokuvakeskuksen (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtaja Jari Eklund.

Sekä Valokuvakeskuksen Eklund että Pohjanmaan Elokuvakeskuksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Rajala-Granstubb tietävät, että rahoitusta on eritysavustuksena tulossa. Tosin esimerkiksi Elokuvakeskukselle pienempi potti kuin toiminta-avustus on aiemmin ollut.

Valokuvakeskuksen Jari Eklund muistuttaa, että rahoituskanavia on nykyään oltava useampia. Valokuvakeskuksen toiminnan rahoituksesta Taiken avustus muodostaa noin yhden neljäsosan.

Elokuvakeskus kehittyy

Pohjanmaan Elokuvakeskus on Suomen pienimpiä, ellei pienin. Sen toiminta on muutosten edessä.

Jukka Rajala-Granstubbin mukaan Elokuvakeskuksella on alkamassa 2 – 3 -vuotinen toiminnan kehittämisprojekti vielä tänä vuonna. Toiminnan vakiinnuttamista ja ammattimaistamista edellyttää muun muassa Taikelta saatava erityisavustus.

Rajala-Granstubb toteaa, että sen toiminta-alueella pohjalaismaakunnissa järjestetään paljon elokuva-alan tapahtumia ja festivaaleja. Nyt tavoite on saada toiminta nykyistä näkyvämmäksi ja sitä vetämään palkattu henkilö.

– Meillä on tekeillä kolmivuotinen suunnitelma, miten toimintaa kehitetään. Taike haluaa nähdä esimerkiksi eri taiteen aluekeskusten yhteistyötä, Rajala-Granstubb sanoo.

Rajala-Granstubbin mukaan luontevia yhteistyökumppaneita olisivat esimerkiksi lastenkulttuuriverkoston toimijat sekä tanssin ja valokuvan aluekeskukset. Nyt tavoite on saada toiminta nykyistä näkyvämmäksi ja palkata henkilöstöä.