Hyppää sisältöön

Suuret hiihtolegendat kohtaavat – ”Äitee” Rantanen ja Marja-Liisa Kirvesniemi ripustavat rintanumeron menehtyneen olympiavoittajan patsaalle

Suomalaisen hiihtourheilun suuret nimet ja kansan suosikit Siiri ”Äitee” Rantanen ja Marja-Liisa Kirvesniemi innostavat lapsia liikkumaan ja tapaavat ikäihmisiä hoivakodeissa edesmenneen olympiavoittaja Kalevi Hämäläisen kotikunnassa Juvalla..

Kuva: Kuvan lähde: AOP

Juvalla koetaan maanantaina hiihtourheilun suuri hetki, kun takavuosien mestarihiihtäjät Siiri ”Äitee” Rantanen ja Marja-Liisa Kirvesniemi sauvovat rinta rinnan, kunniakujaa pitkin olympiavoittaja Kalevi Hämäläisen patsaalle.

Kunniakujan puolen kilometrin matkalle muodostvat mestarihiihtäjien ikätoverit. Tapahtuma on Eläkeliiton paikallisyhdistyksen järjestämä koko kansan liikuntapäivä.

Meneillään oleva hiihtoloman ja Seefeldin MM-hiihtojen välipäivä toivotaan vetävän ladun varrelle myös paljon nuorempaa väkeä.

– Sanoisin, että kolmenumeroinen luku väkeä. Se on tavoitteena, tapahtuman järjestelyistä vastaava pitkän linjan hiihto- ja suunnistusmies Heikki Karvinen myhäilee. Mies on ollut aikoinaan järjestämässä suunnistuksen suurtapahtumia kotikunnassaan.

Karvinen sai "hullun ajatuksen" hieman kunnianhimoisemman liikuntapäivän järjestämisestä viime vuoden lopulla. Rivakkaotteinen mies tarttui toimeen samantien.

– Soitin Siiri Rantasella ja hän näytti vihreää valoa. Marja-Liisan kanssa olemme tehneet kymmeniä vuosia yhteistyötä ja hän lupautui heti tulemaan mukaan.

Heikki Karvinen ja kenttämestari Pertti Sistonen. Kuva: Petri Vironen / Yle

Suomalaisen hiihdon suurnimet ovat juvalaisten parissa pitkin päivää. He tapaavat kaikenikäistä väkeä päivän kuluessa.

– Marja-Liisa opettaa lapsille hiihtämistä aamuyhdeksästä lähtien. Kalevin patsaalla käymisen jälkeen lähdemme vierailulle Juvan kahteen vanhusten hoivakotiin. He ovat aikoinaan olleet kannustamassa sekä Siiriä että Marja-Liisa.

–Nyt haluamme osoittaa kunnioitusta näillä sukupolville, jotka ovat aikoinaan Suomen hyvinvointia rakentaneet, Heikki Karvinen luonnehtii.

Suuren urheilujuhlan ainekset ovat Juvalla kasassa klo 11 aikoihin, että naiset hiihtävät rinta rinnan muutaman sadan metrin matkan urheilukentän laitaa pitkin Kalevi Hämäläisen patsaalle. Patsaalle lasketaan kukkalaitteet ja rintanumerolappu, joka on varustettu numerolla 1. Hämäläinen voitti olympiakultaa Squaw Valleyssa vuonna 1960 hiihtämällä numerolla 1.

– Kalevi ja Siiri kuuluivat samaan hiihtomaajoukkueisiin neljissä eri arvokisoissa, kaksissa olympialaisissa ja kaksi MM-kisoissa Heikki Karvinen muistuttaa.

Hämäläistä ja Rantasta yhdistää myös kokemus huonosta kohtelusta kisavalinnoissa. Rantanen jäi valitsematta vuoden 1964 olympialaissa ja Hämäläinen koki saman kohtalon neljä vuotta myöhemmin.

– Siiri kärsi ikärasismista ollessaan jo 39-vuotias. Myös Marja-Liisa sai aikoinaan paljon arvostelua osakseen ennen nousua arvokisamitaleille, Karvinen huomauttaa.