Otkes sai tiristettyä tietoja Zimbabwesta neljä suomalaista surmanneesta lento-onnettomuudesta

Onnettomuuden mahdollisesta syystä ei ole vielä saatu vihiä Suomessa, kertoo Onnettomuustutkintakeskus.

lento-onnettomuudet
lentokoneen jäänteitä
Viime vuoden marraskuussa Zimbabwessa maahansyöksynyt pienkone.Zinyange Auntony / Lehtikuva

Onnettomuustutkintakeskus on pitkän yrittämisen jälkeen onnistunut saamaan tietoja Zimbabwesta neljän suomalaisen kuolemaan johtaneesta lento-onnettomuudesta.

Maan viranomaiset ovat välittäneet Otkesille perustiedot viime vuoden marraskuussa tapahtuneesta onnettomuudesta.

– Zimbabwe tutkii onnettomuuden ja Otkesin rooli on seurata tutkintaa. Meillä on oikeus saada tiettyä informaatiota, ja tällä hetkellä odotamme sitä Zimbabwesta, kertoo Otkesin johtava tutkija Kalle Brusi.

Viime vuoden marraskuussa Zimbabwessa tapahtuneessa pienkoneen maahansyöksyssä kuoli neljä metsästysmatkalla ollutta suomalaismiestä sekä koneen lentäjä. Turman syy ei ole selvinnyt.

– Onnettomuuden syystä ei ole vielä mitään selvyyttä. On ihan turha spekuloida ennen kuin saadaan faktoja pöytään, Brusi sanoo.

Lentokone putosi aamuvarhaisella

Zimbabwen viranomaisten mukaan Cessna U206C -tyyppinen yksimoottorinen lentokone putosi maahan Chemajenjera Hill -alueella Masvingon maakunnassa noin puoli kahdeksalta perjantaiaamuna 23. marraskuuta 2018.

Lentokone oli matkalla Hippo Valley -lentopaikalta Victoria Falls -lentoasemalle. Matkan kokonaispituus oli noin 700 kilometriä. Onnettomuus tapahtui noin 70 kilometrin päässä lähtöpaikasta suoralla matkalentoreitillä.

Suurin osa koneen hylystä päätyi jyrkkään, metsäiseen rinteeseen. Koska onnettomuuden neljä kuolonuhria ovat Suomen kansalaisia, on Onnettomuustutkintakeskuksella Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) yleissopimuksen eli Chicagon sopimuksen mukaan oikeus saada tietoa tutkinnan etenemisestä sekä vastaanottaa tutkintaraportin lopullinen versio.