1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keltaisten liivien liike

Mistä maailma puhuu -podcast: Miksi yli puolet ranskalaisista tukee keltaliivien mielenosoituksia?

Keltaliivejä harmittaa etenkin se, ettei palkalla tule toimeen entiseen tapaan, sanoo Annastiina Heikkilä Pariisista.

Keltaliivien mielenosoitukset ovat saaneet liikkeelle etenkin pienten kaupunkien asukkaita. Kuva: Julien de Rosa / EPA

Ranskassa jo syksystä asti mieltään osoittaneet keltaliivit inhoavat ranskalaista mediaa. Mielenosoituksista raportoivat ranskalaiset toimittajat teippaavat yhtiöidensä logoja piiloon ja varustautuvat kuin konfliktialueille.

– Minä ulkomaalaisena saan vielä jonkin verran haastatteluja, mutta tilanne on ollut tulehtunut, Pariisista Ylelle raportoiva toimittaja Annastiina Heikkilä kertoo Mistä maailma puhuu -podcastissa.

Heikkilän mukaan mielenosoittajien haastatteluissa toistuvat samat teemat: Palkalla ei tule enää toimeen entiseen tapaan, ja poliittinen eliitti ei kuuntele kansalaisia. Yli puolet ranskalaisista suhtautuu yhä myötämielisesti mielenosoituksiin, vaikka ne ovat olleet poikkeuksellisen väkivaltaisia.

Podcast äänitettiin poikkeuksellisesti Jyväskylän yliopistossa, ja Heikkilä vastaa yleisökysymyksiin toimittajan arjesta, juttukeikoista ja ranskalaisesta kulttuurista.

Ylen kirjeenvaihtajat ja toimittajat kertovat joka toinen viikko Mistä maailma puhuu -podcastissa maankolkkansa kuumimmista puheenaiheista ja arjen pienistä ilmiöistä, jotka jäävät usein uutisissa kertomatta. Sarjaa toimittaa Simo Ortamo.

Kuuntele Mistä maailma puhuu -podcast Yle Areenasta tai tästä:

Mistä maailma puhuu -podcast. Vieraana Annastiina Heikkilä.

Lue myös:

Ranskassa marssittiin juutalaisvastaisuutta ja vihapuhetta vastaan: "Meitä pelottaa"

Ranskalaisten miestoimittajien rinki selittelee syytöksiä vuosia jatkuneesta naisten häirinnästä: "En tajunnut, kuinka inhottavalta toimintamme tuntui"

Ranskalaisten raivo kytee yhä – Presidentti Macronin politiikka herättää kritiikkiä etenkin isojen kaupunkien ulkopuolella

Ranskalaisnaiset eivät romahda kirjailijamiehen kommenteista – heillä ei ole aikaa, sillä heidän on kamppailtava asemastaan työelämässä