1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhusten palvelut

Jälleen ongelmia Attendon vanhuspalveluyksikössä  – tällä kertaa Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunki on ottanut Attendon Holstinpuiston yksikön lääkehoidon vastuulleen.

Vanhusten palvelut
Attendon hoivakoti Holstinpuisto Jyväskylässä.
Holstinpuisto sijaitsee nelostien törmällä Jyväskylässä.Jarkko Riikonen / Yle

Jyväskylän vanhuspalvelut on havainnut epäkohtia Attendo Holstinpuiston toiminnassa.

Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelujohtajan Maarit Raappanan mukaan kolme vuotta sitten avatussa Attendon, noin 50 vanhuksen tehostetun palvelun yksikössä, epäkohtia alkoi tulla kaupungin oman valvonnan tietoon erityisesti talven aikana.

Ongelmia on havaittu perushoidossa, henkilöstömitoituksessa ja asiakkaiden lääkehoidossa.

– Tiettyjä epäkohtia havaittiin normaaleilla valvontakäynneillä ja osa tuli tietoomme omaisten kertoman kautta, Raappana sanoo.

Kaupungin sairaanhoitajat tulivat varmistamaan lääkehoidon turvallisuuden

Raappanan mukaan yhdessä aluehallintoviranomaisten ja Valviran kanssa toimintaa on seurattu ja tällä viikolla ilmeni, että esimerkiksi henkilöstömitoituksen ja lääkkeitä koskevien käytäntöjen osalta yksikössä oli selkeitä puutteita.

– Keskiviikkona päätimme ottaa lääkehoidon kaupungin vastuulle, jotta voimme taata lääkinnän turvallisuuden ja sijoitimme yksikköön kaupungin päteviä, parhaimmasta päästä olevia, sairaanhoitajia.

Sairaanhoitajien tehtävä on Raappanan mukaan katsoa yhdessä Attendon väen kanssa, että THL:n vaatimukset lääkehoidon osalta esimerkiksi niiden säilytyksen suhteen täyttyvät ja valvoo asiaa, Attendo on korjannut Holstinpuiston tilanteen.

Kuukausiraporttien perusteella nähtiin Raappanan mukaan selkeitä puutteita henkilöstömitoituksessa.

– Lähi- ja perushoitajat ovat tehneet yksikössä siivousta, pyykinpesua ja ruuanlaittoa, mikä ei tietenkään heille kuuluisi ja on pois varsinaisesta hoivaan ja hoitoon käytetystä ajasta, Raappana kuvailee.

Tämä on näkynyt STT:n mukaan muun muassa siinä, miten asiakkaat ovat päässet pesulle, ovatko vaatteet siistejä, kynnet leikattu ja parta ajettu.

Attendo Holstinpuiston valvonta-asia on vireillä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvonta-asioista huolehtivassa Valvirassa.

Lue lisää:

Epäiltyjä kuoleman- ja vammantuottamuksia: Poliisilla tutkittavana 30 vanhustenhoitoon liittyvää asiaa

Hoitajat ja omaiset tekivät sata uutta valitusta, ja Valviran mukaan hoivakoteja saatetaan vielä sulkea – Näin hoivakriisi on edennyt

Lue seuraavaksi