Empire-sarjan näyttelijälle syytteet pahoinpitelynsä lavastuksesta – Trump vaatii anteeksipyyntöä

Väitetystä pahoinpitelystä heräsi epäilyksiä muun muassa siksi, ettei Jussie Smollett ollut erityisen halukas tekemään poliisin kanssa yhteistyötä rikosilmoituksen jättämisen jälkeen.

Jussie Smollett
Jussie Smollettin epäillään tehneen perättömän rikosilmoituksen.
Jussie Smollettin epäillään tehneen perättömän rikosilmoituksen.EPA

Fox-kanavan Empire-sarjaa tähdittävä amerikkalaisnäyttelijä Jussie Smollett joutuu syytteeseen poliisille valehtelusta pahoinpitelyjutussa, joka on puhuttanut Yhdysvalloissa jo kuukauden päivät.

Smollett, joka on musta ja homo, lavasti poliisin mukaan oman pahoinpitelynsä edistääkseen uraansa ja koska näyttelijä oli tyytymätön palkkaansa. Lisäksi ennen väitettyä pahoinpitelyä Smollet lähetti itse itselleen Fox-studiolle rasistisen ja homofobisen uhkauskirjeen, sanoo poliisi.

Näyttelijä ilmoittautui tänään poliisille ja hänet on pidätetty.

Smollett ilmoitti joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi Chicagossa tammikuun lopulla. Näyttelijä kertoi, että kaksi miestä oli hyökännyt hänen kimppuunsa ja kiristänyt köyden tämän kaulan ympärille huutaen samalla rasistisia ja homofobisia loukkauksia.

Tapaus järkytti tuoreeltaan Yhdysvalloissa, ja siihen ottivat kantaa useat poliitikot ja julkisuuden henkilöt.

Kuitenkin jo jo joitakin päiviä myöhemmin väitetystä pahoinpitelystä heräsi epäilyksiä. Smollett ei esimerkiksi ollut erityisen halukas tekemään poliisin kanssa yhteistyötä tapauksen selvittämiseksi tekemänsä rikosilmoituksen jälkeen. Lisäksi poliisi ei onnistunut löytämään minkäänlaista valvontakamerakuvaa väitetystä hyökkäyksestä.

Myöhemmin Smollettin tuntema veljeskaksikko otettiin kiinni pahoinpitelystä epäiltynä. Kuulusteluissa veljekset lopulta tunnustivat, että Smollett oli maksanut heille yhteensä 3500 dollaria hyökkäyksen lavastamisesta.

"Käytti hyväkseen rasismista kumpuavaa vihaa"

Chicagon poliisipäällikkö Eddie Johnson ei tänään säästellyt sanojaan tiedostustilaisuudessa, jossa Smolletin pidätyksestä kerrottiin.

– Hän käytti hyväkseen rasismista kumpuavaa vihaa ja tuskaa edistääkseen uraansa, Johnson sanoi ja totesi, että näyttelijä on velkaa anteeksipyynnön koko Chicagolle.

Niin ikään anteeksipyyntöä Smolletilta vaatii presidentti Donald Trump, jonka mukaan näyttelijä loukkasi miljoonia ihmisiä rasistisilla ja vaarallisilla kommenteillaan.

Läpi kuluneen kuukauden Smollettia puolustanut Twentieth Century Fox Television kertoi torstaina punnitsevansa, miten yhtiö etenee nyt, kun uusia asioita on käynyt ilmi tapauksesta.

Enimmäisrangaistus tahallisesta väärästä rikosilmoituksesta on kolme vuotta vankeutta.

Lähteet: Reuters, AP