1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Galápagossaaret

Galápagossaarilta löydettiin kilpikonnalaji, jonka luultiin kuolleen yli 100 vuotta sitten sukupuuttoon

Ecuadorin ympäristöministeriön mukaan edellisen kerran Chelonoidis phantasticus -lajin yksilö tavattiin vuonna 1906.

Chelonoidis phantasticus -lajin edustaja on siirretty Santa Cruzin saarella sijaitsevaan lisääntymiskeskukseen. Kuva: EPA/AOP

Galápagossaarilta on löydetty yli sata vuotta sitten sukupuuttoon kuolleeksi luullun jättiläiskilpikonnalajin naarasyksilö.

Noin sadan vuoden ikään ehtinyt Chelonoidis phantasticus -lajin edustaja löytyi Fernandinan saarelta.

Ecuadorin ympäristöministeriö kertoo, että edellisen kerran lajin yksilö tavattiin vuonna 1906.

Kilpikonnavanhus on siirretty Santa Cruzin saarella sijaitsevaan lisääntymiskeskukseen. Tutkijat uskovat, että kyseisen jättiläiskilpikonnalajin edustajia saattaa löytyä saarelta vielä lisää.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Seuraavaksi eläimelle tehdään geneettinen testi, jotta voidaan varmistua siitä, että se on toden totta Chelonoidis phantasticus -lajin edustaja.

Tyynellä valtamerellä sijaitsevat Galápagossaaret tulivat kuuluisiksi evoluutioteorian kehittäjän, tiedemies Charles Darwinin tutkittua saaren ainutlaatuista eläimistöä.

Tutkijoiden mukaan saarella on muinoin ollut jopa 300 000 kilpikonnan populaatio, joka alkoi hävitä 1800- ja 1900-luvuilla valaanpyytäjien ja merirosvojen metsästettyä kilpikonnia ruoaksi.

Ihmiset toivat mukanaan myös rotat, jotka ovat osaltaan lisänneet kilpikonnapopulaation tuhoutumista.