Yhdysvallat aikoo jättää Syyriaan 200 "rauhanturvaajaa" – amerikkalaisjoukkojen vetäytyminen alkoi viime kuussa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti joulukuussa, että Syyriassa olevat 2 000 yhdysvaltalaissotilasta vetäytyvät maasta, kun viimeiset terroristijärjestö Isisin taistelijat on nujerrettu.

Syyria
Yhdysvaltain johtaman koaliition ajoneuvoja.
Fadel Senna / AFP

Yhdysvallat suunnittelee jättävänsä joksikin aikaa "pienen rauhanturvaajien joukon" Syyrian sen jälkeen, kun amerikkalaisjoukot ovat lähteneet maasta. Asiasta kertoi Valkoinen talo torstaina paikallista aikaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti joulukuussa, että Syyriassa olevat 2 000 yhdysvaltalaissotilasta vetäytyvät maasta, kun viimeiset terroristijärjestö Isisin taistelijat on nujerrettu. Yhdysvaltain johtama liittouma aloitti virallisesti joukkojen vetämisen pois Syyriasta tammikuussa.

Osa Trumpin neuvonantajista on kuitenkin kehottanut häntä varmistamaan, että Isisin vastaisessa taistelussa auttaneet kurdijoukot eivät jää ilman suojelua. Kurdijoukkojen perässä voi nimittäin olla nyt pitkäaikainen riitakumppani Turkki.

Päätös pienen sotilasjoukon jäämisestä Syyriaan tuli sen jälkeen, kun Trump puhui puhelimessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Valkoisen talon mukaan kaksi johtajaa päättivät, että "mahdollisen turva-alueen luomisen koordinointia jatketaan".

Lue lisää:

Yhdysvallat on virallisesti aloittanut vetäytymisen Syyriasta

Isisin kalifaatti on mennyttä, mutta järjestö voi vielä nousta – neljä kysymystä terrorijärjestön tulevaisuudesta

Isisin viimeiseltä saarekkeelta Syyriassa evakuoidaan siviilejä

Lähteet: Reuters, AFP