Hyppää sisältöön

Lääkärit pääsivät sanomaan mielipiteensä nettiterapiasta: Hyvä tapa auttaa, mutta ei saisi olla ainut vaihtoehto

Kyselyssä selvisi, että lääkäreiden tietämys nettiterapian sisällöistä oli varsin heikkoa.

Lääkärit eivät suhtaudu täysin varauksettomasti nettiterapiaan. Huolta aiheuttavat muun muassa kontaktin puuttuminen potilaaseen. Kuva: AOP

Suurin osa lääkäreistä suhtautuu nettiterapiaan positiivisesti, mutta silti varovaisesti, selviää Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun kyselystä. Lääkäreiden mielestä nettiterapia oli toimiva keino alkuvaiheen hoidossa, mutta heidän mukaansa se ei saisi olla ainut vaihtoehto.

Kyselyyn vastasi hieman yli 400 lääkäriä, joista kolme neljäsosaa oli pääosin töissä julkisessa terveydenhuollossa ja noin 40 prosenttia oli psykiatreja.

Nettiterapia nähtiin hyväksi vaihtoehdoksi, koska sitä on helposti saatavilla ja palveluna sen tuottaminen on edullista verrattuna muihin terapiamuotoihin.

Lääkärit eivät suhtaudu täysin varauksettomasti nettiterapiaan. Huolta aiheuttavat muun muassa kontaktin puuttuminen potilaaseen, vastuukysymykset sekä tiedon puute koko aihealueesta. Kysymyksiä herätti myös se, kuka palvelun maksaa.

Lääkäreiden tietämys nettiterapian sisällöistä oli varsin heikkoa. Vain noin kolmannes vastaajista oli ohjannut potilaitaan käyttämään nettipalveluita. Julkisella sektorilla työskentelevät lääkärit olivat myönteisempiä verkkoterapiaa kohtaan kuin yksityislääkärit. Kiinnostuneimpia nettiterapian käyttöön tulevaisuudessa olivat työterveyslääkärit.

Kysely tehtiin osana ReDO-tutkimusprojektia, jossa on mukana tutkijoita Oulun, Jyväskylän, Tampereen ja australialaisen Griffithin yliopistoista sekä VTT:stä, HUSista ja HYKSistä. Projektin mukaan digitaaliset etähoitomuodot ovat keino vastata terveyspalvelujen kasvavaan kysyntään.

Lue lisää:

.
.