Porotalouteen uusia yrittäjiä

Lapin ely-keskus myönsi vuonna 2018 aloitustukea 23 uudelle poroyrittäjälle, kun vuotta aiemmin määrä oli kymmenen.

Lapin maakunta
Poro lähikuvassa
Pia Tuukkanen / Yle Lappi

Porotaloudessa aloitti viime vuonna poikkeuksellisen monta uutta yrittäjää. Lapin ely-keskus myönsi aloitustukea 23 uudelle poroyrittäjälle, kun vuotta aiemmin määrä oli kymmenen, kertoo yksikön päällikkö Hannu Linjakumpu Lapin ely-keskuksesta. Linjakummun mukaan yksi syy runsaaseen aloitustukien hakemiseen voi olla se, että porotuet olivat jonkin aikaa hakukiellossa.

Maatalouspuolella aloitustukea sai kahdeksan yrittäjää. Määrä on hieman vähemmän, kuin vuonna 2017, mutta silti enemmän kuin aikaisempina vuosina on ollut, kertoo Hannu Linjakumpu.

– Valtaosa aloittajista on sukupolvenvaihdoksen tehneitä yrittäjiä, mutta mukana on myös ihmisiä, jotka tulevat sukutilojen ulkopuolelta, kertoo maatilarahoitusasiantuntija Hannu Puominen Lapin Ely-keskuksesta.

Sukupolvenvaihdoksien odotettiin vauhdittuvan vuonna 2018, kun viljelijöiden luopumistuki lakkasi vuoden 2019 alussa. Se kuitenkin vaikutti yllättävän vähän maatalouspuolella Lapissa.

Investointitukia maksettiin Lapissa viime vuonna tavanomainen määrä. Tilakokojen kasvu näkyy muun muassa siinä, että vaikka maitotilojen määrä vähenee, Lapissa tuotetun maidon määrä pysyy samana.

Hannu Puomisen mukaan lappilaisilla maitotiloilla tuotetaan vuosittain noin 90 miljoonaa litraa maitoa. Lapin maitopitäjiä ovat erityisesti Tornio, Ylitornio ja Ranua. Tänänvuonna ely-keskuksen tuet hajaantuivat kuitenkin eri puolille Lappia.