1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Australia

Australia saavuttanee Pariisin ilmastotavoitteet etuajassa

Maan kehitystä seurataan tarkkaan, sillä suurin osa maapallon väestöstä elää niin ikään lämpimällä vyöhykkeellä.

Australia
Australian Pohjoisterritorio tunnetaan aurinkovoimatutkimuksestaan. Kuvassa Alice Springsin aurinkovoimala.
Australian Pohjoisterritorio tunnetaan aurinkovoimatutkimuksestaan. Kuvassa Alice Springsin aurinkovoimala. EPA

Australia ottaa uusiutuvia energialähteitä käyttöön nopeammin kuin mikään muu valtio maailmassa.

Viime vuonna Australiassa otettiin asukasta kohden käyttöön tuuli- ja aurinkovoimaa neljä kertaa enemmän kuin EU:ssa tai Yhdysvalloissa.

Maan uskotaankin saavuttavan Pariisin ilmastosopimuksessa vuodelle 2030 asetetut hiilidioksidin päästövähennykset viisi vuotta etuajassa.

Tiedot käyvät ilmi Australian kansallisen yliopiston ANU:n helmikuussa julkaisemasta raportista (siirryt toiseen palveluun), jossa selvitettiin maan siirtymistä uusiutuvaan energiaan.

– Australia on matkalla kohti tilannetta, jossa vuonna 2024 puolet sähköstä on peräisin uusiutuvista lähteistä ja vuonna 2032 kaikki, raporttia laatimassa ollut professori Andrew Blakers kommentoi yliopiston lehdistötiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Perustuu vanhaan teknologiaan

Pariisin ilmastopimuksessa asetettujen päästömäärien asteittainen saavuttaminen ei ole Australiassa tuottanut lisäkustannuksia, koska uusiutuvat energialähteet ovat käyttöönoton jälkeen verrattain edullisia.

Siirtyminen uusiin energialähteisiin ei ole myöskään vaatinut suuria investointeja teknologian kehittämiseen. Tutkijoiden mukaan uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntäminen perustuu pitkälti markkinoilla jo entuudestaan olevan teknologian laajamittaiseen käyttöönottoon.

– Aurinko- tai tuulivoimalassa tuotetun sähkön hinta on Australiassa noin 50 dollaria (31 euroa) megawattitunnilta, ja se laskee edelleen, sanoo tutkija Matthew Stocks.

Australiassa ekosähkö onkin jo nyt halvempaa kuin fossiilisista lähteistä tuotettu energia ja keskimääräisen hiilivoimalan ikä on maassa noussut 30 vuoteen.

Tutkijat uskovat, että monet hiilivoimalat ajetaan alas ensi vuosikymmenellä. Tilalle ei nouse uusia savupiippuja.

– Lähes kaikki uudet voimalat ovat joko aurinko- tai tuulivoimaloita. Odotamme, että tämä jatkuu myös tulevaisuudessa, mikäli energiapolitiikkaa ei aktiivisesti estä kehitystä, Stocks arvioi.

Mallia etelälle?

Australian maantiede on ihanteellinen uusiutuvan energian hyödyntämiselle.

Harvaan asutetulla mantereella riittää auringonpaistetta ja tilaa tuulivoimalle. Vuodenajan lämpötilavaihtelut ovat pienet ja lämmityskustannukset olemattomat.

Tällaiset tekijät puuttuvat pohjoisemmilta leveysasteilta.

Taulukko uusiutuvan energian määrästä eri vyöhykkeillä
Yle Uutisgrafiikka

Raportin kirjoittaneet tutkijat kuitenkin huomauttavat, että suurin osa maailman ihmisistä elää juuri lämpimällä vyöhykkeellä. Myös väestönkasvu ja energiankulutus keskittyvät tulevaisuudessa aurinkoisille leveysasteille.

Nämä alueet muistuttavat maantieteellisesti enemmän Australiaa kuin Eurooppaa tai Pohjois-Amerikkaa.

– Australian kokemus uusiutuvasta energiasta antaa aidosti toivoa siitä, että päästöjä voidaan vähentää nopeasti maailmanlaajuisesti, arvioi professori Andrew Blakers.

Artikkelia korjattu 23.2.2019 kello 20:15. Korjattu megawattitunnin hinta 50 dollariin. Aikaisemmin jutussa kirjoitettiin virheellisesti 30 dollarin hinnasta.

Lue seuraavaksi