Hyppää sisältöön

Luontokuvaaja ikuisti komean maakotkan – kun hän katsoi kuvaa tarkemmin, paljastui yllätys: lintu on tiettävästi Euroopan vanhin

Pohjois-Savossa kuvattiin tammikuussa maakotka, joka on rengastettu yli 34 vuotta aiemmin. Jutussa on kuva samasta kotkayksilöstä myös poikasena.

Kuva: Ari Komulainen

Suomessa on havaittu poikkeuksellisen vanhaksi elänyt maakotkayksilö. Pohjois-Savossa kuvattiin tammikuussa maakotka, joka paljastui rengastustiedoista peräti yli 34-vuotiaaksi.

Lieksalainen luontokuvaaja Ari Komulainen kuvasi kotkan haaskalta Ylä-Savon pohjoisosassa. Yhdessä kuvista näkyi linnun jalassa oleva rengastusmerkki. Komulainen lähetti kuvan Helsingin yliopiston luonnontieteellisen keskusmuseoon, jossa pidetään tietokantaa rengastetuista linnuista.

Selvisi, että lintu oli rengastettu 34 vuotta, 6 kuukautta ja 27 päivää aiemmin. Euroopassa rengastetuista maakotkista lintu oli selvästi vanhin. Luonnossa voi olla vanhempiakin yksilöitä, mutta Komulaisen kuvaama kotka on silti poikkeuksellisen vanha: yli 20-vuotiaiden rengastettujen maakotkien tapaaminen on harvinaista.

– Kun ikä selvisi, se oli iso yllätys. Piti varmistaa moneen kertaan, ettei vain ole kyseessä jonkinlainen erehdys. Onneksi oli hyvät kuvat, sanoo museomestari Juha Honkala.

Komulainen kertoo kotkavanhuksen käyttäytyneen haaskalla niin kuin siitä olisi otettu kuvia ennenkin. Joskus kotkat ovat arkoja, mutta tästä kuvaaja onnistui saamaan lähikuviakin.

"Kun kotka lähti lentoon, rengas valahti alas"

Eläkkeellä oleva rajavartija Komulainen kertoo harrastaneensa luontokuvaamista 1970-luvulta asti. Tammikuussa kuvattu kotka syntyi nykyisin Pohjois-Pohjanmaahan kuuluvassa Vaalassa kesällä 1984 pesän ainoana poikasena. On mahdollista, että kaksikko on kohdannut aiemminkin, mutta tähän asti Komulainen ei ainakaan ole saanut kuvattua rengastusrengasta.

– Rengas tahtoo mennä jalan höyhennyksen sisään, mutta kun kotka lähti lentoon, rengas valahti alas ja sain kuvista numerot selville.

Rengastamisen jälkeen maakotka tavattiin seuraavan kerran vuonna 1986 Lounais-Suomessa. Tämän jälkeen linnusta ei saatu ainuttakaan havaintoa yli kolmeen vuosikymmeneen. Näinä vuosina kotkanaaras on todennäköisesti tehnyt monta, monta poikuetta.

Poikkeuksellisen vanhaksi varttuneen kotkan rengastanut lintuharrastaja Jouni Ruuskanen muistaa yhä, miten kohtaaminen linnun kanssa tapahtui. Hän oli rakentanut tekopesän edellisenä talvena ja yllättyi huomatessaan, että pesä oli asuttu jo seuraavana kesänä.

– Poikanen hyppäsi lentoon, mutta oli vielä sen verran huono lentäjä, että sain sen kiinni 50 metrin päästä ja rengastin, Ruuskanen muistelee.

Ruuskasen mukaan hänellä on jopa tallella kuva kotkanpoikasesta rengastushetkellä:

Kuva: Jouni Ruuskanen

Maakotkakanta on elpynyt

Suomessa on rengastettu vuosina 1913–2018 yhteensä 3 865 maakotkaa. Aiemmin lintua vainottiin, mutta viime vuosikymmenien aikana kanta on kasvanut hitaasti. Nykyään Suomessa pesii 300–400 paria, pääosin poronhoitoalueella.

– Jopa poronhoitoalueella pesien annetaan nykyään olla. Siihen on vaikuttanut korvaus, jota maksetaan paliskunnille poronhoitoalueella olevista kotkanpesistä, luonnontieteellisen keskusmuseon Juha Honkala kertoo.

Tammikuussa kuvattu maakotka kuuluu vanhimpiin Suomessa tunnistettuihin lintuihin. Sitä vanhempana on kuvattu rengastetuista linnuista 34 vuotta ja 11 kuukautta vanha etelänkiisla sekä 34 vuotta ja 7 kuukautta vanha harmaalokki.

22.2. 12.13: Juttua päivitetty Jouni Ruuskasen kommenteilla sekä hänen kuvallaan kotkasta rengastushetkellä.

Keskustele aiheesta jutun kommenttiosiossa alla! Keskustelu on auki kello 20 asti perjantaina. Tarvitset keskustelemiseen Yle Tunnuksen.