Pelastuslaitoksen drone ja Ilmavoimien lentokone olivat vaarassa törmätä – viranomaiset tutkivat

Onnettomuustutkintakeskus aloittaa tutkinnan vakavasta vaaratilanteesta, joka tapahtui Valkeakoskella 6. helmikuuta.

droonit
oranssi drone taivaalla
Kuvituskuva.AOP

Lentokone ja drone olivat vaarassa törmätä toisiinsa Valkeakoskella helmikuun alkupuolella. Onnettomuustutkintakeskus tiedottaa, että se aloittaa turvallisuustutkintalain nojalla tutkinnan vakavasta vaaratilanteesta.

– Ilmavoimien Learjetin ja Pirkanmaan pelastuslaitoksen dronen yhteentörmäysvaara tapahtui Valkeakoskella, onnettomuustutkintakeskus kertoo tiedotteessa.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, että Ilmavoimien lentokone oli normaalilla tehtävällä lentämässä matalalla. Nurmen mukaan vaaratilanne tapahtui 6. helmikuuta puolen päivän aikaan Valkeakosken keskustan ulkopuolella, sen itäpuolella.

Ilmavoimat käyttää Learjet-suihkukonekalustoa muun muassa materiaali- ja henkilökuljetuksiin.

Dronen lennättäjä havaitsi vaaran

Onnettomuustutkintakeskus sai tiedon tapauksesta Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

– Dronen lennättäjä havaitsi välittömästi tämän tilanteen, Nurmi sanoo.

Tilanteessa pelastuslaitos oli harjoittelemassa dronen eli kauko-ohjattavan kuvauskopterin käyttöä. Sekä lentokone että kuvauskopteri olivat alle 150 metrin korkeudessa valvomattomassa ilmatilassa.

Sitä ei vielä tiedetä, kuinka lähellä drone ja lentokone olivat toisiaan.

– Tämä tullaan selvittämään tässä tutkinnassa. Alustavan tutkinnan perusteella olemme tulkinneet, että tämä oli vakava vaaratilanne, Nurmi sanoo.

Ensimmäinen dronea koskeva tutkinta

Nurmen mukaan tutkinta on tärkeä sen vuoksi, että miehittämättömien ilma-alusten käyttö on lisääntynyt selvästi. Onnettomuustutkintakeskus ei ole aiemmin tutkinut droneen liittyvää tapausta.

– Pääpaino on siinä, että saataisiin kehitettyä pelisääntöjä siihen, miten dronea turvallisesti lennetään ilman, että se vaarantaa muuta lentoliikennettä, Nurmi sanoo.

Yle uutisoi viime heinäkuussa, että droneista aiheutuvat läheltä piti -tilanteet ovat roimassa nousussa Suomessa.

Tutkinta kestää arviolta 6–9 kuukautta.

Tutkintaryhmän johtajaksi nimetään psykologian tohtori Mika Hatakka ja jäseniksi liikennelentäjä Mika Kosonen sekä kapteeni evp. Raine Lehtonen. Tutkinnan johtaja on ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Kalle Brusi.

Pelastuslaitos aloittamassa drone-toimintaa

Pirkanmaan pelastuslaitokselle dronejen käyttö on vielä varsin uutta, kuten pelastuslaitoksille muuallakin Suomessa. Pelastuspäällikkö Esko Kautto kertoo, että Pirkanmaalla käynnissä on henkilöstön koulutus kopterin käyttöön.

Pelastuslaitos on ottamassa kuvauskoptereita käyttöön, jotta niiden avulla saataisiin tilannekuvaa onnettomuuspaikalta.

Kautto kertoo, että Valkeakoskella dronen käyttöä harjoiteltiin pelastuslaitoksen muun harjoituksen yhteydessä. Kautto pitää hyvänä, että läheltä piti -tilanne tutkitaan.

– On hyvä, että asia tutkitaan perusteellisesti, jotta jatkossa voidaan välttää tällaiset tilanteet, Kautto sanoo.

Kauton mukaan Valkeakoskella harjoittelu tapahtui voimassa olevien suositusten mukaan. Pelastuslaitos oli ilmoittanut harjoituksesta etukäteen, ja teki ilmoituksen myös tapahtuneesta vaaratilanteesta.

Pirkanmaan pelastuslaitos aikoo jatkaa henkilöstön kouluttamista dronen käyttöön.