Kuopio suunnittelee ostavansa Kanttilan tontin, jotta omistaja saa rahaa korjaustöihin – "Kanttilasta voi tulla Kuopion oma Oodi"

Kaupunki maksaisi tontista 270 000 euroa ja vuokraisi sen sitten takaisin kiinteistöyhtiölle.

Kuopio
Minna Canthin kotitalo tulevaisuudessa
Perspektiivikuva tulevaisuuden Kanttilasta.Partanen & Lamusuo Oy

Kuopion keskustassa sijaitsevan Minna Canthin vanhan kotitalon muutos- ja korjaustyöt ovat nytkähtämässä merkittävästi eteenpäin.

Suunnitelmissa on, että Kuopion kaupunki ostaa Kanttilan tontin 270 000 eurolla ja vuokraa sen tämän jälkeen takaisin pitkäaikaisella sopimuksella tontin kiinteistöyhtiölle. Näin kiinteistöyhtiö saisi pääomaa talon korjaamiseen.

Kanttilan kunnostamista on suunniteltu jo vuosia, ja edellinen iso remontti on tehty 70-luvulla. Kanttilan omistaa Minna Canthin talo ry, joka osti talon ja tontin rakennusyhtiö Bonavalta kaksi vuotta sitten.

– Rakennus on sellaisessa kunnossa, että se tämänhetkisen tiedon mukaan tyhjennetään ja puretaan sisältä. Mahdollisesti myös sisäpihalla oleva, 40-luvulla tehty jatkosiipi puretaan, yhdistyksen puheenjohtaja Anja Lappi arvioi.

1 200 neliön kiinteistössä on kovat käyttömenot.

– 270 000 euroa ei tule riittämään korjaustöihin, vaikka se on rahallisesti merkittävä summa. Tämänhetkisen arvion mukaan korjaustyöt maksavat kolme miljoonaa euroa. Mutta koska vielä ei ole lopullista suunnitelmaa, ei vielä ole lopullista budjettiakaan, Lappi kertoo.

Kanttilan kunnostus etsii siis edelleen rahoittajia. Lappi toivoo, että esimerkiksi erilaiset kulttuuriperinnön ja kulttuurihistoriallisen toimialan edustajat ja organisaatiot, säätiöt, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä yksityishenkilöt tulisivat avuksi.

Taipuisiko Kanttila Kuopion omaksi Oodiksi?

Minna Canthin Talo ry on saanut ympärilleen asiantuntijatiimin, jonka kanssa tulevia töitä korjaus- ja muutostöitä suunnitellaan. Suunnitteleva arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuo on tehnyt uudet perspektiivikuvat, ja lapinlahtelainen rakennusarkkitehti Hannu Puurunen toteuttaa rakennushistoriallisen selvityksen.

– Meillä on uudet, vajaa kaksi viikkoa vanhat piirustukset, joihin on tehnyt pohjatyötä Savonia-ammattikorkeakoulun arkkitehtiopiskelijat Harry Dunkelin johdolla. Kaikki nämä toimenpiteet johdattavat projektia eteenpäin. Se, että Kuopion kaupunki on ostamassa tonttia, vahvistaa myös tulevaa Kanttilaa, Lappi kertoo.

Lappi muistuttaa, että Kanttila on globaalisti merkittävä paikka.

– Nyt puhutaan kulttuuriperinnön vaalimisesta. Kanttilasta voi tulla Kuopion oma Oodi, joka palvelee Kuopion kansainvälistymistä ja jossa on tulevaisuudessa työtiloja, residenssejä ja tiedekahvila, Lappi kaavailee viitaten Helsingin uuteen keskustakirjastoon.

Kuopion kaupungin suunnitelman mukaan kiinteistöyhtiö sitoutuisi kunnostamaan talon viiden vuoden sisällä vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta. Sopimus laadittaisiin aluksi 40 vuodeksi, ja kaupunki esittää vuosivuokraksi neljä prosenttia tontin arvosta eli 10 800 euroa. Vuokralaisen on tehtävä rakennuksen korjaamisesta erillinen suunnitelma kahden vuoden kuluessa vuokra-ajan alkamisesta.

Kuopion kaupungin tonttipäällikö Jarkko Meriläinen ei näe riskiä mahdollisissa tonttikaupoissa.

– Rakennuksen omistajalla on kova tahtotila rakennuksen korjaamiseksi, Meriläinen kiteyttää.