1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laskettelurinteet

Antikkalan lasketteluhankkeille voitto hallinto-oikeudessa: "Vielä on hanskat löysästi käsissä"

Hallinto-oikeuden mukaan rinteiden lumettamisella on vain vähäisiä vaikutuksia alueen sieni- ja kasvilajeihin.

Antikkalan rinteessä on lasketeltu viimeksi keväällä 2017. Kuva: Joonas Nieminen / Yle

Kuopion Antikkalan laskettelurinteiden lumetuslupa palautuu uudelleen aluehallintoviraston käsiteltäväksi.

Aluehallintovirasto kielsi rinteiden lumetuksen läheisen Iso-Valkeisen lammen järvivedellä, koska se katsoi, että fosforipitoinen vesi haittaa rinteessä viihtyvien harvinaisten sienten elinolosuhteita. Kuopion kaupunki valitti ratkaisusta hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on tänään kumonnut aluehallintoviraston päätöksen.

Ratkaisussa todetaan muun muassa, että laskettelu on luonut rinnealueen niittysienille hyvät elinolosuhteet ja jopa ylipäänsä mahdollistanut sienten ilmestymisen rinteelle. Hallinto-oikeuden mukaan myöskään rinteiden lumettamisella ei ole merkittävää vaikutusta uhanalaisiin sieni- ja kasvilajeihin.

Rinneyhtiö Huippupaikat haluaisi kehittää rinteitä, mutta asia ei etene ennen kuin Antikkalaan saa rakentaa lumetusjärjestelmän.

Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta, jos se myöntää valitusluvan.

"Muut asiat voivat ajaa ohi"

Huippupaikkojen hallituksen puheenjohtajan Ilkka Suutarisen mukaan oikeuden päätös on askel eteenpäin, mutta yhtiö ei aio ikuisuuksia odotella tilanteen selkiytymistä.

– Meidän pöydällemme tulee uusia asioita, jotka voivat ajaa ohi Antikkalan kehittämisestä, jos tässä hirveän kauan joutuu odottamaan. Yksi vuosi ja sitten pitää ruveta miettimään muita vaihtoehtoja.

Suutarisen mukaan Antikkalan rinteet voitaisiin avata laskettelulle aikaisintaan kahden vuoden päästä, jos kaikki sujuu suotuisasti eikä uusia vastoinkäymisiä ilmaannu.

Suutarisen mukana yhtiö ei ole vielä täysin luopunut toivosta Antikkalan suhteen.

– Vielä on hanskat löysästi käsistä. Vielä ne eivät ole tipahtaneet.

Rinteessä on lasketeltu viimeksi keväällä 2017.

AVI: Käsittelyssä 9 kuukauden tavoiteaika

Itä-Suomen aluehallintovirasto ottaa Antikkalan lumetusluvan uudelleen käsittelyyn, jos asiasta ei valiteta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa.

– Jos valituksia ei tule, asia palautuu meille käsiteltäväksi. Tavoiteaika näissä käsittelyissä on yhdeksän kuukautta, mutta asia voidaan käsitellä nopeamminkin, kertoo ympäristölakimies Veli-Matti Uski AVIsta.

Ota kantaa uutiseen alla! Keskustelu on auki perjantaina kello 18 asti. Tarvitset keskusteluun Yle Tunnuksen.