Voiko parisuhde olla onnellinen ilman seksiä? Intiimisuhteiden ahdistavia normeja puidaan näyttämöllä

Osallistu keskusteluun seksittömästä liitosta. Voiko se toimia?

seksi
Seksimusikaali.
Vanhan Jukon Seksimusikaali pohtii parisuhdenormeja ja onnellisen elämän edellytyksiä. Kantaesityksen pääosissa ovat Minja Koski ja Miiko ToiviainenTuija Veirto / Yle

Lahtelaisen teatteri Vanhan Jukon Seksimusikaalissa kolmikymppinen, lapseton pari viihtyy yhdessä. He elävät omasta mielestään mukavassa laatuliitossa, kunnes kännykkäsovellus kertoo toista.

Löhöily ja läheiset hetket television ääressä eivät riitä. Sovelluksen seksimittari näyttää puhdasta nollaa ja seksiin pitää satsata, jos mielii pysyä yhdessä. Sovellus muistuttaa, että ”seksi on parisuhteen liima” ja ”parisuhde ilman seksiä ei ole parisuhde vaan ystävyyssuhde”.

– Se on järkytys. Roolihenkilömme ovat tyyppejä, jotka haluavat arkensa sujuvan ”oikein”. He lataavat sen vuoksi puhelimeensa parisuhteen eri osa-alueita mittaavan appsin, kertovat näyttelijät Minja Koski ja Miiko Toiviainen.

Alkaa armoton pyrkimys kohti normaaliksi määriteltyä, sovelluksen ohjeiden mukaista arkea ja seksielämää.

Vaikka musikaalin pariskunta on kuvitteellinen, myös Finsex-tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan suomalaisten seksikertojen määrä on vähentynyt 2000-luvulla. Tämä näkyy erityisesti ruuhkavuosiaan elävillä 30–40-vuotiailla.

Mutta toisin kuin näytelmän asetelmassa, suurin osa suomalaisista haluaisi seksiä useammin kuin sitä saa, kertoo tutkimus.

Seksimusikaali.
Barbie ja Superman ovat päähenkilöiden persoonan jatkeita Seksimusikaalissa. Tuija Veirto / Yle

Media seksuaaliterveyttä rakentamassa

Teatteri Vanhan Jukon näytelmä edustaa uutta suomalaista musiikkiteatteria.

Esitys pohtii onnistuneen parisuhteen edellytyksiä ja sitä, millaisia normeja ihmisille ulkoapäin asetetaan. Käsittelytapa on lempeän humoristinen.

Seksimusikaalin tekijät kertovat halunneensa nostaa luupin alle muun muassa sen, kuinka parisuhdeseksiä mediassa käsitellään.

– Jos vielä kymmenen vuotta sitten seksivinkkejä ja pikkutuhmia juttuja sai lukea jostain nuorille naisille suunnatuista aikakauslehdistä, nyt seksistä näkee isoja, hyvinkin avoimia juttuja terveys- ja hyvinvointisivuilla, sanoo musikaalin käsikirjoittaja Aino Pennanen.

Ohjaaja Riikka Oksanen on huomannut, että seksivinkkejä tulvii joka tuutista ja ne myös kiinnostavat lukijoita.

– Juttuja ja vinkkejä on hirvittävän paljon, ne ovat klikattuja ja selvästi kiinnostavat ihmisiä, mutta siitä ei tahdo saada kiinni, että miksi kummassa seksistä täytyy ihmisiä niin hirveästi opastaa ja neuvoa.

Seksimusikaali.
Käsikirjoittaja Aino Pennanen ja ohjaaja Riikka Oksanen. Tuija Veirto / Yle

Musikaalin tekijät korostavat, että päämääränä ei ole ollut arvioida tai arvottaa, mikä on yksilölle tai parisuhteelle oikea tapa olla yhdessä tai harrastaa seksiä.

– Mutta on hyvä pohtia, mikä itselle tuntuu hyvältä, oikealta ja tärkeältä ja toimia sen mukaan sen sijaan, että joku ulkopuolinen sen kertoisi ja määrittelisi, näyttelijä Minja Koski toteaa.

Seksiä laajalla skaalalla

Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen ei ole musikaalia nähnyt, mutta pitää tervetulleena teeman käsittelyä taiteen keinoin. Kysytäänpä häneltä, toimiiko seksitön liitto ja riittääkö pelkkä mukava yhdessäolo tekemään viriilissä vaiheessa olevat nuoret parit onnelliseksi.

Paalanen toteaa, että ihmisten seksuaaliset tarpeet vaihtelevat. Jos eri osapuolet ovat tyytyväisiä seksin vähyyteen tai seksittömyyteen, ei asiassa ole ongelmia.

– Usein kuitenkin on niin, että toinen osapuoli haluaa vain vähän tai ei yhtään seksiä, mutta toinen haluaisi enemmän. Silloin on usein käsillä perustavanlaatuinen ongelma tai jopa kriisi suhteessa.

Paalasen mukaan seksuaalikulttuuri muuttuu koko ajan. Ihmiset pystyvät tekemään entistä enemmän yksilöllisiä ratkaisuja, kun perinteinen polku deittailun kautta naimisiin ei ole ainoa tie parisuhteen rakentamiseen tai seksin harjoittamiseen.

Seksimusikaali.
Miehen ja Naisen parisuhde järkkyy Seksimusikaalissa. Saga Karonen / Yle

Finsex-tutkimuksessa havaittua yhdyntämäärien laskua Paalanen ei pidä kovin dramaattisena.

– Muutos ei viittaa siihen, että seksi ei kiinnostaisi. Ihmiset toteuttavat seksuaalisuuttaan laajemmalla kirjolla kuin perinteisellä parisuhdeyhdynnällä. On myös entistä sallitumpaa ja helpompaa jättää seksielämä sivuun tai pieneen rooliin elämässä, jos se ei kiinnosta.

Paalanen näkee, että seksin määrä ei yleisellä tasolla ole vähenemässä, mutta seksitavat polarisoituvat: vähiten ja eniten aktiivisten joukko erkanevat toisistaan selvästi, kun aiemmin keskivaiheille on jäänyt enemmän ihmisiä.

– Aktiivisin joukko on todella aktiivisia: pornon käyttömäärä lisääntyy, deittisovelluksen kukoistavat, seksuaalisesti aktiiviset alakulttuurit kasvavat ja niin edelleen. Isossa mittakaavassa suurin osa ihmisistä on yhä keskivertoja tässäkin asiassa.

Seksiä vai ei?

Mutta onko seksillä jotakin etuja siihen nähden, ettei harrasta seksiä ollenkaan? Mihin seksiä parisuhteessa tarvitaan?

Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalasen mukaan tyydyttävällä seksillä ja sooloseksillä on valtavasti etuja muun muassa hormonitoiminnalle, verenkiertoelimille ja mielenterveydelle. Se auttaa stressinhallinnassa, mielialan parantamisessa ja itsensä rauhoittamisessa.

– Suurimpia syitä ihmisten seksihommille lienevät, että seksi tuntuu hyvältä. Seksi on fyysinen tarve, jonka tyydyttäminen tuottaa mielihyvää. Seksi lujittaa ihmissuhteita ja toimii henkilökohtaisena, intiiminä sidoksena.

– Tämä sanottuna, jokainen saa päättää itse siitä kuinka paljon, jos ollenkaan, haluaa seksiä harrastaa, Paalanen toteaa.

Seksuaalisuuden ja sukupuolen käsittely ei jää Vanhassa Jukossa Seksimusikaaliin, vaan teema on mukana koko vuoden ohjelmistossa.

Kuuntele Yle Areenasta käsikirjoittaja Aino Pennasen ja ohjaaja Riikka Oksasen haastattelu musikaalista. Keskustelu on avoinna maanantaina 25. helmikuuta kello 22:een saakka.

Lue lisää:

Kysyimme mikä tappaa seksihalut – ykköseksi nousi huono hygienia

Haaveena seksimyönteinen Suomi – 50 vuotta täyttävä Sexpo vaatii seksuaalisuuden huomioimista kaikessa päätöksenteossa

Saitko viikonloppuna tarpeeksi seksiä? Asiantuntijat kannustavat lopettamaan seksikertojen laskemisen

Erityistukea tarvitsevien seksi on yhä tabu – Jere ja Julia Fonsen tutustuivat toisiinsa harrastuksessa ja menivät naimisiin kuukausi sitten