Eksote aikoo keskittää vuodeosastot keskussairaalaan ja vuodepaikat vähenevät - "Tulee säästöä, kun loppuu se mummo- ja papparalli kylillä"

Eksote kaavailee vuodeosastojen lakkauttamista Imatralla, Parikkalassa, Savitaipaleella ja Taipalsaarella. Maakunnan ainoa vuodeosasto olisi keskussairaalassa Lappeenrannassa.

Lakkautettavilla vuodeosastoilla työskentelee tällä hetkellä vakituisesti noin 70 henkilöä. Vuodepaikkoja on 119. Kuva: AOP

Vuodeosastolla käy päivällä kova kuhina. Hoitajat sinkoilevat kansliasta huoneisiin ja tunnelma on kiireestä huolimatta rento. Fysioterapeuttiharjoittelija maanittelee vanhempaa herraa kulkemaan rohkeammin pyörätuolilla eteenpäin.

Talvipäivän auringonsäteet paistavat kirkkaasti ikkunoista sisään. Muutamia hyväkuntoisia potilaita on saapunut vuodeosaston oleskelutilaan hartaustilaisuuteen laulamaan virttä 525.

– Suurempi kuin sydämeni Jumalan on rakkaus, kaikuu Taipalsaaren vuodeosastolla.

Taipalsaaren vuodeosasto on jäämässä varavuodeosastoksi, kun Etelä-Karjalan vuodeosastot aiotaan keskittää Lappeenrantaan.

Vuodeosastot alas

Tällä hetkellä vuodeosastoja on Lappeenrannan lisäksi Parikkalassa, Savitaipaleella, Imatralla ja Taipalsaarella. Etelä-Karjalassa Lappeenrannan ulkopuolella vuodeosastopaikkoja on yhteensä 119. Ne aiotaan lakkauttaa.

Vuodeosastojen lakkauttaminen tuli ilmi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin seminaarissa, jossa mietittiin säästötoimia terveysmenojen hillitsemiseksi.

Tällä hetkellä ei vielä ole tietoa kuinka paljon keskittäminen säästäisi, mutta esimerkiksi Imatran Honkaharjun ja Lappeenrannan Armilan sairaalatoimintojen keskittäminen keskussairaalaan A-torniin säästäisi kiinteistöjen vuokrakuluissa kolme miljoonaa euroa.

Rautjärveläinen Taina Lonka (kesk.) Eksoten valtuuston puheenjohtajana muistuttaa, että vuodeosastojen keskittämisessä säästöä syntyy myös siitä, ettei potilaita tarvitse kuskata maakunnassa vuodeosastolta toiselle.

– Siitäkin tulee säästöä, kun loppuu se mummo- ja papparalli kylillä. Eli kuljetuskustannuksissa säästetään aika paljon, sanoo Taina Lonka.

Vuodehoitopaikat ovat olleet koko maakunnan käytössä eli imatralainen potilas on saatettu viedä Savitaipaleelle vuodeosastolle.

Imatran sosialidemokraatit älähtivät Eksoten vuodeosastojen keskittämissuunnitelmista. Heidän mielestä Imatralla ja maakunnan pohjoispäässä pitää jatkossakin olla terveyskeskuksen vuodeosasto.

Uusi keskitetty vuodeosasto tulisi vanhan keskussairaalan A-torniin. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Vuodeosastolla vietetty aika lyhemmäksi kuntoutuksen avulla

Tällä hetkellä vuodeosastopaikkoja Etelä-Karjalassa on kaikkiaan noin 450: akuuttisairaalassa 244, Armilassa kuntoutuksessa 84, maakunnan hoivavuodeosastoilla 119.

Keskittämisen jälkeen vuodeosastopaikkoja on vähemmän.

– Todennäköistä on, että vuodepaikat vähenevät, arvioi hoivajohtaja Taina Jaako Eksotesta.

Jaakon mukaan vähemmällä vuodeosastopaikoilla selvitään, koska Eksote pyrkii lyhentämään potilaiden vuodeosastolla viettämää aikaa kuntoutuksen avulla. Nyt potilas viipyy vuodeosastolla keskimäärin 17–19 päivää.

– Se on kohtuullisen pitkä aika. Mielellään näkisimme, että hoito kestäisi reilut 10 päivää. Pääsääntöisesti pitkäaikainen oleminen vuodeosastolla ei paranna toimintakykyä, koska vuodeosaston ympäristö on hyvinkin karu. Koti kuntouttaa paremmin, sanoo Jaako.

Jaako perustelee keskittämisen edun olevan siinä, että keskussairaalan yhteydessä olevalle vuodeosastolle on saatavissa paremmat lääkäripalvelut ja muut palvelut, kuten röngten ja laboratorio.

– Maakunnan yksiköissä ei kaikissa näitä palveluita koko ajan ole. Keskussairaalassahan ne on 24/7, ynnää Jaako.

Vuodeosaston keskittämisen aikataulu riippuu sote-uudistuksesta

Vuodeosastoilla ei enää ole pitkäaikaista hoitoa, vaan vuodeosastot ovat suunniteltu lyhytaikaiseen hoitoon, kuten leikkauksen jälkeen jatkohoitopaikaksi.

Tällä hetkellä ei vielä tiedetä kuinka paljon vuodeosastopaikat vähenevät keskittämisen myötä. Asia riippuu sote-uudistuksesta.

– Keskussairaalan tilat tarvitsevat remonttia ja remontin selvittelytyö on kesken. Kaikkihan johtuu nyt uudesta sote-laista. Jos sotea ei tule, niin meillä lähtee remontin valmistelu voimakkaammin käyntiin, kertoo Taina Jaako Eksotesta.

A-torniin on suunnitteilla vuodeosaston lisäksi toinen osasto, johon voi tulla parempikuntoisia potilaita.

– Osasto olisi sellaisia tilanteita varten, kuin viime kesänä koettiin. Silloinhan ikäihmiset ihan läkähtyivät kotiinsa, tulivat voimattomiksi ja saapuivat sairaalaan. Heidät voitaisiin hoitaa kuntoon vähän tavallisemmalla osastolla, ettei tällaiset potilaat kuormittaisi K-sairaalaa, kertoo Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.).

Taipalsaaren hyvinvointiaseman yhteydessä oleva vuodeosasto toimisi keskittämisen jälkeen varavuodeosastona. Sinne voisi tuoda potilaita esimerkiksi epidemioiden aikana. Kuva: Emma Pietarila / Yle

Henkilökunta muihin töihin

Taipalsaaren vuodeosastolla virren veisuu on tauonnut. Muutama perhe on saapunut tapaamaan osastolla olevia sukulaisiaan.

– Sie olet kuin riippukeinussa, huikkaa hoitaja, kun hoitajat nostavat iäkkäämpää herraa nostolaitteella kuljetusta varten.

Taipalsaaren vuodeosastolla työskentelee kaikkiaan parikymmentä hoitajaa. Yhteensä lakkautettavissa yksiköissä hoitajia on 70. Jos keskittäminen Lappeenrantaan toteutuu, niin henkilökunnalle etsitään korvaavia töitä Eksoten sisältä.

– Me pyritään paikallisella tasolla järjestämään töitä. Jos henkilökunta haluaa siirtyä esimerkiksi kotihoitoon töihin, se on mahdollista. Mutta jos on ihmisiä, jotka haluavat tehdä juuri vuodeosastolla töitä, niin silloinhan lähin työpaikka olisi Lappeenrannassa, hoivajohtaja Jaako sanoo.