Ohjelmistoalan yritysten huuto sai yliopiston toimimaan – tietotekniikan koulutukseen tuplamäärä aloituspaikkoja Lappeenrannassa

Lappeenrannan-Lahden teknillisellä yliopistolla on kevään yhteishaussa on 50 aloituspaikkaa tietotekniikan kandidaattiohjelmaan. Tällä helpotetaan osaltaan ohjelmistoalan työntekijäpulaa.

Lappeenranta
Koodia tietokoneen näytöllä
Kare Lehtonen / Yle

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto tuplaa tietotekniikan koulutuksen aloituspaikat.

25 aloituspaikan sijasta tämän kevään yhteishaussa on 50 tietotekniikan kandidaattiohjelman aloituspaikkaa. Koulutus järjestetään Lappeenrannassa.

Yliopisto päätti lisätä aloituspaikkojen määrää huomattavasti, koska ohjelmistoalan yritykset ovat kertoneet kovasta työntekijäpulasta.

Työntekijöiden tarve on kasvanut merkittävästi viime vuosina koko maassa. Pelkästään Kaakkois-Suomessa työtä olisi tarjolla usealle sadalle osaajalle.

– Tämän alan osaajista on ihan krooninen pula. Nyt ajattelimme ottaa nuoria kandiputkeen reilusti. Vastaamme kentän huutoon, koulutuksesta vastaava yliopiston vararehtori Jaana Sandström kertoo.

Jaana Sandström vararehtori LUT
Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston vararehtori Jaana Sandström.Kare Lehtonen / Yle

Yliopisto on myös muokkaamassa kandiohjelman sisältöä työelämäystävällisemmäksi. Se tarkoittaa sitä, että opintojen ohella voisi tehdä enemmän töitä ja samalla valmistua tekniikan kandidaatiksi.

– Opiskelijat oppivat paljon töissä. Kandin papereilla pärjää, Sandström sanoo.

Osaajapulaa helpotetaan useilla eri keinoilla

Viidellä paikkakunnalla toimivan Visma Consulting Oy:n Tommi Laitinen ei peittele riemuaan kuultuaan yliopiston päätöksestä tuplata tietotekniikan koulutuksen aloituspaikat. Laitinen työskentelee yhtiön tuotekehityspalvelujen liiketoimintajohtajana.

– Tämähän oli kerta kaikkiaan loistava uutinen, Laitinen hehkuttaa.

Visma Consulting Oy on yksi ohjelmistoalan yrityksistä, joka tarvitsee uusia ohjelmistokehittäjiä.

Lappeenrannan seudulla osaavien työntekijöiden puute on Laitisen mukaan jopa estänyt ohjelmistoyritysten kasvua. Yritykset ovat vuosien ajan toivoneet, että yliopisto lisäisi koulutuspaikkojen määrää.

– Aloituspaikkojen lisäys Lappeenrannassa tarkoittaa sitä, että osa siitä porukasta jää paikallisiin yrityksiin töihin ja vahvistaa meidän osaamiskeskittymää täällä Etelä-Karjalassa.

Koodaajat opiskelee
Lappeenrannassa alkoi viime syksynä koulutus, jossa koulutetaan koodareita suoraan yritysten tarpeisiin.Kare Lehtonen / Yle

Yliopiston koulutus ei kuitenkaan yksin riitä. Ohjelmistoalan työntekijäpulan helpottamiseksi on tehty työtä jo pidempään.

Esimerkiksi Saimaan ammattikorkeakoulu aloitti digitradenomikoulutuksen reilu vuosi sitten. Ammattikorkeakoulu on myös järjestänyt alan yritysten kanssa ohjelmistoalan täydennyskoulutusta.

Viime syksynä Kaakkois-Suomen ely-keskus, TE-palvelut ja konsulttiyhtiö Saranen aloittivat koulutuksen, joka kouluttaa koodareita suoraan kaakkoissuomalaisiin ict-alan yrityksiin.

Lisäksi yritykset ja Lappeenrannan kaupunki ovat yhdessä houkutelleet työntekijöitä alueelle.

– Kaikki yksittäiset toimenpiteet ovat melko pieniä, mutta pienistä puroista kasvaa iso virta osaajapulan hellittämiseksi, Laitinen sanoo.

Laitisen mukaan, että osaavista työntekijöistä hyötyvät ohjelmistoalan rinnalla myös muut toimialat.

– Ohjelmistoteknologiat ovat vahvasti läsnä kaikissa uusissa innovaatioissa. Ja mitä enemmän ohjelmistoalan osaamista on, sitä paremmat edellytykset on luoda ympäristö- ja energisektorilla ja clean-techissä uusia ideoita, uusia tuotteita ja kasvua.