Hyppää sisältöön

Etelän hiihtolomalaiset valtasivat Lapin hiihtokeskukset – vantaalaisnaapurit tupsahtivat vastakkain Pyhällä

Hiihtokeskuksista kerrotaan, että rinteissä on väkeä vähintäänkin saman verran kuin vuosi sitten.

Ensi kertaa Lapissa lomaileva Aada Lehtinen kertoi viihtyneensä. Viivi Kause (oik.) on lasketellut niin Pyhällä kuin Ylläksellä. Kuva: Annu Passoja / Yle

PELKOSENNIEMI Aurinko helottaa täydeltä terältä Pyhätunturin laelle, jossa helsinkiläiset Kirsi-Marja Ajosensuu ja Yrjö Mensola liukuvat pois hiihtohissistä.

– Ystäväperhe houkutteli meidät tänne. He ovat olleet täällä monta kertaa ja onhan tämä tosi hieno. Ollaan tykätty oikein paljon, Ajosensuu kehuu.

Puoliso tunnustaa rinneloman alkaneen pelokkaissa tunnelmissa sikäli, että edellisistä laskuista on pitkä aika.

– Nyt kun vuokrasin sukset, niin ovathan nämä paljon paremmat kuin 30 vuotta sitten. Minulla on nimittäin sellaiset sukset mukana. Vaimo sai onneksi yllytettyä, että ota paremmat, Mensola kertoo.

Laskettelusukset ovat vuosikymmenten varrella lyhentyneet silmin nähden ja muutakin ihmeteltävää Mensolalla on.

– Tämä istumahissikin ja se, kuinka kätevästi pääset siihen ja siitä pois. Olen kyllä ihmetellyt, että kuka näitä asioita on voinut näin hyvin funtsia.

Yrjö Mensola viihtyy hiihtoladulla paremmin kuin rinteessä. "Täällä ihmiset moikkailevat kun tulevat ladulla vastaan", puolisonsa Kirsi-Marja Ajosenpään kanssa lomaileva Mensola kehuu. Kuva: Annu Passoja / Yle

Pohjoismaiden ensimmäinen hiilineutraali hiihtokeskus

Pyhätunturilla on viime vuosina funtsittu ja ratkottu aivan erityisesti lomalaisten ympäristökuormaa. Pyhän yhdeksän hissiä pyörii joko vesi- tai tuulivoimalla eli päästöttömästi. Rinnekoneiden ja moottorikelkkojen päästöt kompensoidaan, joten Pyhä on voinut jo vuodesta 2011 kertoa olevansa hiilineutraali hiihtokeskus.

Sähkökelkkoja ja vähäpäästöisempiä rinnekoneita odotellessa rinneyritys etsii energiansäästöä muualta.

– Viimeisen kymmenen vuoden kuluessa on uusittu koko lumetusjärjestelmä ja siirrytty tehokkaampaan automaattijärjestelmään, joka säästää energiaa. Lisäksi rakennamme lumiaitoja, joilla keräämme lunta ettei tarvitsisi lumettaa niin paljon, kertoo Pyhätunturi Oy:n rinnetoimintajohtaja Jouni Nopanen.

Lumitykki laulaa alkutalvesta, mutta myöhemmin sitä ei juurikaan tarvitse käyttää. Sen sijaan rinnekoneet keräävät lumiaitojen kupeesta tuulen lennättämän lumen ja levittävät sen rinteeseen.

Etelän lomalaiset törmäilevät toisiinsa Lapissa

Hiihtolomaviikot ovat Lapin tunturikeskuksissa vilkkainta aikaa vuodenvaihteen ja pääsiäisen ohella. Pyhän lisäksi Luostolta, Leviltä ja Ylläkseltä kerrotaan, että lomalaisia on tällä viikolla ollut rinteessä ainakin saman verran kuin vuosi sitten, ellei enemmänkin.

Nopanen kertoo, että Pyhällä vuoden tuloista viidesosa saadaan kolmen hiihtolomaviikon aikana. Hyvänä päivänä Pyhän rinteessä on 2000 laskijaa.

– Tänään on hyvä päivä, Nopanen myhäilee.

Kahvilan vilinästä pois pujotteleva vantaalainen Reetta Sipilä ei pidä väenpaljoutta pahana.

– Täällä on minusta aika sopivasti ihmisiä, ei liikaa. Hissit vetävät hyvin eikä niissäkään tarvitse kauhesti jonotella.

Onko tullut tuttuja vastaan ?

– Yhdet naapurit Ylästöstä tulivat vastaan tuolla kahvilassa ihan yllättäen, Sipilä kertoo.

Pyhätunturi on Levia ja Yllästä pienempi hiihtokeskus Itä-Lapissa Pelkosenniemellä. Kuva: Annu Passoja / Yle

Tytär Selma Sipilä viihtyy Pyhällä jo toista kertaa.

– Parasta on kaverit ja laskettelu, Selma kertoo. Suunnitelmissa on myös uintia ja pulkkailua. Kavereina riennoissa ovat turkulaiset Aada Lehtinen ja Viivi Kause.

– Olen lasketellut aika vaikeissa rinteissä ja täällä on ollut aika kylmä, kertoo puolestaan kokenut Lapin kävijä Viivi Kause.

Rinnekansaa ovat koetelleet tuulet ja myräkät, mutta torstaina sää ei jättänyt moitteen sijaa. Kahvilan aurinkopaneelit keräsivät aurinkoenergiaa ja lumiaidat töröttivät toimettomina paikoillaan.

.
.