Merikotkia hämmästellään Vaasassa – asutuksen lähellä nähty kerralla jopa 10 – 15 lintua: "Elinympäristöt alkavat näillä alueilla olla täynnä"

Merikotkan keväinen pesintä on jo alkamassa, samoin kuin nuorten lintujen muuttoaika.

merikotka
Nuoria merikotkia Vaasan Varisselällä perjantaina 22. helmikuuta Göran Puution kuvaamana.
Nuoria merikotkia Vaasan Varisselällä perjantaina 22. helmikuuta Göran Puution kuvaamana.Göran Puutio

Vaasan seudulla on viime aikoina tehty havaintoja varsin lähellä asutusta liikkuvista merikotkista. Välillä merikotkia on saattanut olla yhtä aikaa samassa paikassa jopa 10 – 15.

Vaasalaisen WWF:n merikotkatyöryhmään kuuluvan Pekka Peuran mukaan selitys merikotkaparville saattaa löytyä merikotkakannan kasvamisesta ja samalla täyttyvistä reviireistä.

– Elinympäristöt alkavat näillä alueilla olla täynnä, eikä kovin paljon uusia reviirejä mahdu, Peura arvelee.

Peuran arvion mukaan merikotkan pesimäalueeksi kelpaavat vanhat metsät alkavat lisäksi olla vähissä ja pesäpuuksi kelpaavista tukevista puista pulaa.

Siihen, että merikotkista on tehty monia havaintoja, saattaa vaikuttaa myös käynnistymässä oleva nuorten kotkien muuttoaika ja merikotkan pesintä. Peura tietää, että tilastojen mukaan ensimmäisiä munintoja on kirjattu jo helmikuun lopulla. Toki jotkut merikotkapariskunnat munivat vasta huhtikuussa.

– Aikaikkuna on aika iso. Sanotaan, että vanhojen pariskuntien ei tarvitse tuhlata aikaa seurusteluun, vaan hommat alkaa aika nopeasti, Peura naurahtaa.

Göran Puutio
Vaasalainen Göran Puutio kuvaa merikotkia.Antti Haavisto/Yle

Kuvaajalle mieluisa kohde

Vaasalainen Göran Puutio harrastaa luontokuvausta ja kuvaa erityisen mielellään merikotkia. Puutio kertoo nähneensä Vaasan seudulla kerralla jopa toistakymmentä merikotkaa.

Erityisen tärkeä hänelle on oman mökin lähellä asuva merikotkapariskunta, joka ikuistuu valokuviin usein.

– Tuntuu, että täällä asuva pariskunta tuntee minut ja tietää, ettei minusta ole niille vaaraa. Joskus kesällä ne päästävät minut jopa 50-100 metrin päähän, Puutio sanoo.

Monet merikotkakuvat Puutio joutuu kuitenkin nappaamaan 150-200 metrin metkan päästä. Hän ei käytä kuvaamisessa apuna piilokojuja tai syöttejä, joiden avulla saattaisi päästä lähemmäs lintuja.

Vaikka nykytekniikalla kuvaaminen on vanhoja filmikameroita helpompaa, lentävän kohteen kuvaaminen voi sillti olla välillä haastavaa.

– On aika yksinkertaista ottaa kuvia linnusta lennossa, mutta ei siinä paljon sommittelemaan ehdi, Puutio kertoo.

Göran Puutio kertoo ihailleensa merikotkaa pienestä pitäen. Hän muistaa, miten oli aika, jolloin merikotkia ei ollut. Nyt aika ajoin lintuja saattaa nähdä useitakin kerralla.

Onhan 70 poikastakin merkittävä tuotto verrattuna siihen, että 1970-luvulla ei havaittu yhtään eikä kaikkia pesiä edes tunneta ja tiedetä.

Pekka Peura

Puution mökin lähistöllä asuvaa pariskunta näkyy usein nautiskelemassa auringonnoususta lähistön puussa. Sinne ne myös palaavat illalla reissuiltaan. Viime kesänä pariskunnalla oli pesässä poikanenkin.

– Toivottavasti ne tulevat tänäkin kesänä ja keväänä pesimään, Puutio toivoo.

merikotkia
Vaasassa esimerkiksi Varisselällä on nähty 10-15 merikotkaa kerralla. Vaasalainen Göran Puutio kuvaa merikotkia mielellään.Göran Puutio

Pesien tarkastamista ja poikasten rengastamista

Merenkurkku on yksi tärkeitä merikotkan elinalueita. Toissa vuonna alueella kirjattiin 96 poikasta ja viime kesänä yli 70. Vaikka pudotusta oli, määrä on silti mainio.

– Onhan 70 poikastakin merkittävä tuotto verrattuna siihen, että 1970-luvulla ei havaittu yhtään eikä kaikkia pesiä edes tunneta ja tiedetä, Pekka Peura sanoo.

WWF:n vapaaehtoiset seuraavat tunnettujen pesien tilannetta vuosittain ja tarkistavat myös mahdolliset uudet pesähavainnot. Uudet poikaset rengastetaan. Peura kuuluu Merenkurkun alueen vapaaehtoisiin..

– Jutun juoni on, että tarkastetaan tiedetyt vanhat pesät ja jos tulee vihjeitä tai itse löydetään uusia pesiä, nekin tarkastetaan. Ja kun poikaset ovat sopivan kokoisia, lyödään pultti polveen ja hilut kinttuihin niin monelle kuin saadaan, Peura naurahtaa.