Hyppää sisältöön

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn johtoporras tarjoutuu eroamaan musertavan työilmapiiriraportin vuoksi

Psykologien johdolla tehdyn raportin mukaan Amnestyn kansainvälisen sihteeristön johdon harjoittama kiusaaminen ja julkinen nöyryyttäminen ovat olleet rutiinia.

Amnestyn Trumpin vastainen banneri Vauxhallin sillalla Lontoossa 12. heinäkuuta 2018. Kuva: AOP

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn seitsenjäseninen johtoporras tarjoutuu eroamaan järjestöä ravistelevan työilmapiiriskandaalin seurauksena, kirjoittaa The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Helmikuun alussa julki tulleen raportin on katsottu kyseenalaistavan organisaation uskottavuutta ihmisoikeuksien puolestapuhujana.

Johtajisto on julkaissut kirjelmän, jossa se myöntää tekemänsä virheet. Kaikki seitsemän johtoportaan jäsentä ilmoittavat, että he kantavat yhteisen vastuun ”kireästä ja epäluottamuksellisesta” ilmapiiristä järjestössä.

Kuun alussa julkaistusta raportista paljastui, että ihmisoikeusjärjestön kansainvälisen sihteeristön työilmapiiri on myrkyllinen ja että järjestössä on laajaa kiusaamista.

Raportin teki KonTerra Group -konsulttiyhtiö psykologien johdolla sen jälkeen, kun Lontoossa toimivan kansainvälisen sihteeristön kaksi työntekijää teki itsemurhan viime vuonna.

Raportin mukaan johto kiusasi ja julkisesti nöyryytti ihmisiä rutiininomaisesti. Kertomusten mukaan esimiehet saattoivat kokouksissa muun muassa haukkua työntekijöitä voimasanoilla tai kehottaa työntekijöitä irtisanoutumaan. Raportin taustalla olevaan kyselytutkimukseen osallistui 475 työntekijää, joka tarkoittaa 70 prosenttia Amnestyn kansainvälisen sihteeristön työntekijöistä.

– Olemme vilpittömästi pahoillamme, että enemmistö kollegoistamme on tuntenut itsensä aliarvostetuksi ja kokenut tuen puutetta. Olemme valmiita tekemään mitä tahansa, jotta tämä asia muuttuu, kirjoittaa johtoporras Amnestyn kansainväliselle sihteeristölle osoittamassaan kirjelmässä.

"Olisimme voineet toimia monessa asiassa toisin"

Johtajat kertovat ilmoittaneensa järjestön pääsihteerille Kumi Naidoolle, että jokainen heistä on valmis astumaan syrjään Amnestyn edun vuoksi.

Pääsihteeri Naidoo on luonnehtinut kohua herättänyttä työilmapiiriraporttia ”huolestuttavaksi luettavaksi”. Hän ilmoitti tänään, että ei välttämättä hyväksy jokaisen kirjeen allekirjoittaneen johtajan eropyyntöä.

Moni Amnestylla työskentelevä kuvaili raportissa työtään kutsumukseksi tai elämäntehtäväksi. Työn luonteen vuoksi stressin ja traumatisoitumisen riski on suuri. Raportin mukaan Amnestyn kansainvälisessä sihteeristössä isoimmat hyvinvointiongelmat eivät kuitenkaan liittyneet työn luonteeseen, vaan vihamieliseen kulttuuriin, johdon epäonnistumisiin ja suureen työmäärään.

– Jälkiviisaana voimme sanoa, että olisimme voineet toimia monessa asiassa toisin. Ja vaikka tarkoituksenamme ei koskaan ollut aiheuttaa tuskaa kenellekään, on meidän hyväksyttävä se, että näin ikävä kyllä kävi, myöntävät johtajat kirjelmässään.

Amnestyn pääsihteeri kertoo julkistavansa maaliskuun loppuun mennessä uudistamissuunnitelman, jossa pureudutaan organisaation johtamisrakenteisiin.

Aiheesta lisää:

Amnesty International leaders offer to resign over bullying culture (siirryt toiseen palveluun)

Tuore selvitys: Amnestyssä laajaa kiusaamista, syrjintää ja julkista nöyryyttämistä