Irlanti valmistautuu kovaan brexitiin, julkaisi lakipaketin pehmentämään iskua

May tapaa Tuskin Egyptissä viikonloppuna. Läpimurtoa tapaamiselta ei odoteta.

Brexit
Kyltti vastusti rajaa Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä viime kesänä.
Kyltti vastusti rajaa Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä viime kesänä.Paula McErlane / EPA

Irlanti varautuu hätätilanteeseen siltä varalta, että naapurimaa Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.

Irlannin hallitus julkisti perjantaina lakiesityksen, joka yrittää pehmittää mahdollisen kovan eron vaikutuksia. Laki otetaan käyttöön vain, jos kova ero toteutuu.

Kovaksi eroksi kutsutaan vaihtoehtoa, jossa Britannia hylkää EU:n kanssa alustavasti neuvotellun erosopimuksen.

– Hallitsematon brexit on häviää-häviää-häviää -tilanne sekä Britannialle, EU:lle että Irlannille, maan ulko- ja kauppaministeri Simon Coveney sanoi toimittajille.

Lakiesityksessä on 15 osaa, joissa käsitellään terveydenhuoltoa, energian jakelua, matkailua, maahanmuuttoa ja opiskelijoiden taloudellista tukea. Siinä on myös muutoksia verojärjestelyihin, raportoi uutistoimisto AFP.

Lakiesityksessä ei ole mainittu, mitä hallitus tekee Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan suhteen, jos kova brexit toteutuu.

Yleisenä pelkona on, että Pohjois-Irlannin vanha konflikti leimahtaa uudelleen, jos Irlannin saarelle nousee kova raja. Tällä hetkellä rajaa Irlannin ja Pohjois-Irlannin eli Britannian välillä ei juuri huomaa. Rajan kohtalo on suurin brexit-kiistakapula brittien sisäisessä brexit-väännössä.

Arkisesti kova ero vaikuttaisi esimerkiksi niin, että Britannian myöntämä ajokortti ei enää sellaisenaan kelpaisi Irlannissa, raportoi brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Viikonloppuna tapaaminen Egyptissä

Britannian pääministeri Theresa May on yrittänyt parannella jo solmittua erosopimusta, mutta EU ei ole innostunut asiasta.

May tapaa sunnuntaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin Egyptissä Arabiliiton kokouksen yhteydessä. Etukäteen EU:n puolelta varoiteltiin toimittajille, että "aavikolta ei ole tulossa sopimusta".

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta.

Lähteet: AFP, Reuters