Pohjois-Suomeen perustetaan oma pelastusjoukkue

Aloite oman Arctic Rescue Teamin perustamisesta tehtiin viime kesänä sen jälkeen, kun Ruotsin metsäpaloihin tarvittiin apuvoimia pohjoisen pelastuslaitoksilta.

pelastushenkilöstö
Suomalaiset palomiehet käskynjaossa.
Suomalaisia pelastusyksiköitä oli sammuttamassa ja torjumassa Ruotsin metsäpaloja viime kesänä. Mukana oli myös Lapin pelastuslaitoksen väkeä.Tero Lähdesmäki / Lehtikuva

Pohjois-Suomen pelastuslaitokset perustavat yhteisen pelastusjoukkueen, Arctic Rescue Teamin.

Lapin, Jokilaaksojen, Kainuun ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitosten joukkueen vahvuus on yhteensä 69 ammattilaista. Heitä voidaan hälyttää ja koota yhteen tehtävissä, joissa yksittäisen pelastuslaitoksen voimavarat ovat äärirajoillaan.

Lapin pelastuslaitoksen vs. pelastusjohtaja Harri Paldaniuksen mukaan pelastusjoukkuetta on pohdittu pitkään, mutta aloite sen perustamisesta tehtiin viime kesänä, kun pohjoisen pelastuslaitoksilta oli väkeä auttamassa Ruotsin metsäpalojen sammuttamista.

– Kun henkilöstö ja kalusto on jokaisella valmiina, ollaan myös nopeammin lähtövalmiina. Tokihan tähänkin asti olemme Pohjois-Suomessa auttaneet toista aluetta tarpeen mukaan päivittäisissäkin tilanteissa, mutta viime kesän metsäpalot erityisesti osoittivat sen, että on tarvetta pitkäkestoisemmillekin tehtäville.

Koulutusta erikoistehtäviin

Pelastusjoukkueeseen on nyt rekrytoitu pelastuslaitosten henkilöstöä, jolle tehdään koulutussuunnitelma.

– Harjoitellaan yhdessä ja erikseen rauniopelastamista, lumivyöry- ja köysipelastamista, erilaisia erikoistehtäviä ja lisäksi metsäpalotilanteita, Harri Paldanius kertoo.

Yhtenä kuluvan vuoden isoimpana harjoituksena joukkueella tulee olemaan syksyllä Ruotsin Kiirunassa järjestettävä Barents-sopimuksen mukainen harjoitus.

Pelastusjoukkueen vetovastuu on sovittu Kainuun pelastuslaitokselle. On myös sovittu, että kukin pelastuslaitos ylläpitää vähintään 2+3+12 vahvuista henkilöstöä, joka on käytettävissä yhteiseen joukkueeseen.

Joukkuetta voidaan käyttää tarvittaessa myös koko Suomen alueella. Lisäksi pelastusjoukkuetta kehitetään niin, että se täyttää ns. EU:n pelastuspalvelumekanismin metsäpalomoduulin vaatimukset, jolloin sitä voidaan käyttää myös EU:n kansainvälisissä vastaavissa tehtävissä.