Hyppää sisältöön

Venezuelan sotilaat ampuivat siviilejä kohti Brasilian rajalla – kaksi kuollut, useita loukkaantunut

Silminnäkijöiden mukaan Venezuelan sotilaat ryhtyivät ampumaan siviilejä kohti sen jälkeen, kun nämä yrittivät pitää Venezuelan ja Brasilian välistä rajanylityspaikkaa auki.

Silminnäkijöiden mukaan siviilit asettuivat Venezuelan armeijan ajoneuvojen eteen pitääkseen auki osan rajanylityspaikasta, jotta humanitäärinen apu saataisiin Brasiliasta Venezuelan puolelle. Kuvassa Kolumbian puolella olevia pahvilaatikoita, jotka ovat menossa Venezuelaan. Kuva: Ernesto Guzman jr / EPA

Kaksi ihmistä on kuollut ja 15 haavoittunut, kun Venezuelan armeijan sotilaat ampuivat siviilejä kohti lähellä Brasilian rajaa. Asiasta kertovat silminnäkijät sekä uhrien omaiset uutistoimisto Reutersille.

Siviilit kuuluvat Venezuelan alkuperäisväestöön, Pemones-nimiseen heimoon . Washington Post (siirryt toiseen palveluun) ja uutistoimisto AP kertovat, että surmansa saaneet ovat 42-vuotias nainen ja tämän puoliso. Ammuskelu tapahtui Kumarakapain kylän alueella.

Silminnäkijöiden mukaan oppositiota tukevat siviilit asettuivat Venezuelan armeijan ajoneuvojen eteen pitääkseen auki osan rajatarkastuspisteestä, jotta humanitäärinen apu saataisiin Brasiliasta Venezuelan puolelle. Paikalla olleet kertovat, että yhtäkkiä sotilaat ryhtyivät ampumaan siviilejä rynnäkkökivääreillä. Uutistoimisto AP:lle puhunut Gran Sabanan pormestari Emilio Gonzalez sanoi sotilaiden käyttäneen kumiluoteja ja kyynelkaasua.

Silminnäkijät kertovat Washington Postille, että ammuskelun jälkeen kaduille rynnänneet ihmiset kidnappasivat kolme armeijan sotilasta.

Monet Venezuelan alkuperäisväestön edustajat ovat jo aiemmin ilmaisseet tukeaan Venezuelan opposition pyrkimyksille saada ulkomaista apua maahan.

Venezuelan viestintäministeriö ei ole kommentoinut tapausta toistaiseksi.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro määräsi eilen Venezuelan ja Brasilian välisen rajan suljettavaksi, koska hän pitää avustusyrityksiä provokaationa. Maduro harkitsee myös sulkevansa rajan Kolumbian kanssa.

Venezuelan presidentiksi julistautunut Juan Guaidó on ilmoittanut aikovansa toteuttaa lauantaina suunnitelmansa yrittää tuoda ruoka- ja lääkeapua tuhansien vapaaehtoisten avustuksella Kolumbian-vastaisen rajan yli.

Aiheesta lisää: