Perustuslakivaliokunta vaatii lukuisia muutoksia sote- ja maakuntauudistukseen

Perustuslakivaliokunta tiedotti lausunnostaan myöhään iltapäivällä.

sote-uudistus
Sote-uudistus grafiikka
Yle

Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi lausuntonsa (siirryt toiseen palveluun) (eduskunta) sote- ja maakuntauudistuksesta.

Valiokunta esittää useita muutoksia uudistukseen lukuisia muutoksia, mutta luonnehtii niitä enemmänkin valtiosäännölliseksi hienosäädöksi.

Kymmenet muutokset tarkoittavat kuitenkin sitä, että uudistuksen sorvaaminen vaatii vielä runsaasti työtä. Aikaa taas ei ole runsaasti, sillä jo muutaman viikon päässä häämöttää eduskuntavaaleja edeltävä istuntotauko. Uudistus taas pitäisi saada valmiiksi tämän eduskunnan aikana.

– Tiukka aikataulu, mutta ehkäpä se on mahdollinen. Maakunnallisten valmistelijoiden toive on, että tämä saataisiin nyt läpi, vaikka sitten ylimääräisten istuntopäivien avulla, sanoo Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluvastaava Mikael Palola.

Palola arvioi, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ja perustuslakivaliokunta ovat jo matkan varrella vaihtaneet tietoja siitä, mihin suuntaan perustuslakivaliokunnan lausunto tulee kallistumaan.

– Sitä kautta taustavalmistelua on tehty, ja se hieman helpottanee aikataulupaineita, Palola sanoo.

Yksi perustuslakivaliokunnan vaatimista kirjauksista on se, että maakunnallisen sote-liikelaitoksen täytyy olla vastuutoimija. Sillä siis pitää olla kyky tuottaa palvelut, jos vaikkapa suuri toimija vetäytyy alueelta.

– Tässä on tulkinnanvaraa, ja tietty uhka päällekkäisistä toiminnoista. En kuitenkaan usko, että tällä voidaan sitä tarkoittaa, että maakunnalla pitäisi olla hoitohenkilökunta ja tilat valmiina, vaan sitä, että on valmius ottaa toiminta haltuun. Pitkälti niin kuin asiat nytkin menevät, sanoo Palola.

Lue myös: Perustuslakivaliokunta esittää lausunnossaan useita muutoksia sote-uudistukseen – “Tässä on kyllä työtä”