Unkarilainen Fidesz herättänyt närää EU-parlamentin EPP:ssä, Orpon mielestä mennyt liian pitkälle

Muun muassa EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker haluaa savustaa Unkarin valtapuolueen Fideszin oikeistopuolueiden EU-perheestä.

Euroopan kansanpuolue (EPP)
Unkarin hallituksen siirtolaisvastaisen kampanjan juliste Budapestissä. Julisteessa syytetään yhdysvaltalaista suursijoittajaa ja hyväntekijää George Sorosia ja EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria laittoman maahantulon kannattamisesta.
Unkarin hallituksen siirtolaisvastaisen kampanjan juliste Budapestissä. Julisteessa syytetään yhdysvaltalaista suursijoittajaa ja hyväntekijää George Sorosia ja EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria laittoman maahantulon kannattamisesta.Attila Kisbenedek / AFP

Vaatimukset Unkarin valtapuolueen Fideszin erottamisesta Euroopan parlamentin EPP-ryhmästä ovat kasvaneet. Erottamista ovat vaatineet muun muassa Ruotsin maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo Twitterissä Fideszin menneen liian pitkälle. Orpon mielestä on aika käynnistää sen EPP-jäsenyyden arviointi.

EPP eli Euroopan kansanpuolue on keskusta-oikeistolaisten puolueiden ryhmä Euroopan parlamentissa.

Unkarin hallitus nostatti viimeksi tiistaina närää aloittaessaan siirtolaisvastaisen mediakampanjan syyttämällä EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria ja yhdysvaltalaista suursijoittajaa ja hyväntekijää George Sorosia laittoman maahantulon kannattamisesta.

Torstaina Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmaisi täyden tukensa Junckerille.

Lähteet: AFP