1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Kevytauto on kuin ladattu ase, kolmivuorotyö rasittaa liikaa, yön peilijäät talven pahimmat

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Länsi-Pohjan keskussairaalan käytävä Kemissä.
Yhä useampi hoitaja on rättiväsynyt, kun kolmivuorotyö vie ison osan ajasta.Panu Pohjola / Lehtikuva

Nuori pääsee kohta kevytauton rattiin ilman ajo-opetusta – asiantuntija: "15-vuotias saa ladatun aseen käteensä"

Kevytautot tulevat liikenteeseen 1. marraskuuta. Kevytautoa voi kuljettaa 15-vuotias henkilö, jolla on mopoautokortti. Liikenneopettajat ovat huolissaan, sillä kevytautolaki ei edellytä 15-vuotiaalle kuljettajalle pakollista ajo-opetusta.

Nainen ajaa autolla.
Laura Tolonen / Yle

Konserttiyleisölle oppositiojohtaja oli rokkistara – Venezuela vastasi panemalla rajan kiinni

Venezuelan ja Kolumbian rajalla nähtiin perjantaina paikallista aikaa erikoinen propagandan kaksintaistelu, kun Venezuelan istuva presidentti Nicolas Maduro ja oppositiojohtaja Juan Guaido järjestivät samaan aikaan kaksi kilpailevaa tukikonserttia parin sadan metrin päässä toisistaan.

Presidentti nousi lavalle kotimaassa ja kilpailija Guaido Kolumbian puolella rajaa, hänelle asetettua matkustuskieltoa uhmaten. Vain tunteja myöhemmin hallitus sulki Kolumbian vastaista rajaa Ticharassa ja sanoi syyksi maan turvallisuuden.

Meksikolainen Mana-yhtye esiintyi Venezuela Aid Live -konsertissa Kolumbian Cucutassa 22. helmikuuta.
Meksikolainen Mana-yhtye esiintyi Venezuela Aid Live -konsertissa Kolumbian Cucutassa 22. helmikuuta.Raul Arboleda / AFP

Yhä useampi hoitaja on rättiväsynyt, kun kolmivuorotyö vie ison osan ajasta

Työajan tehokkaampaa käyttöä sekä työhyvinvoinnin parantamista, sanoo sairaalan johto. Jaksamista vähentävä ja elämää vaikeuttava ongelmakimppu, sanovat puolestaan hoitajat. Kyseessä on Pohjois-Karjalan julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavan Siun soten uusi tapa suunnitella työajat hoitajilleen. Sen sisäänajo aloitettiin viime syksynä noin 3 000:lle vuorotyötä tekevälle hoitajalle. Mutta nyt suunnittelusta on roihahtanut riita työntekijöiden ja työnantajan välille.

Mari Karhu ja Santeri Lakio tietokoneiden äärellä.
Pitkät työputket, yksittäiset vapaapäivät ja oman elämän hallinnan tunteen menettäminen kuormittavat hoitajia.Heikki Haapalainen / Yle

Väitös: Järven jäällä liikkumisesta tuli epävarmempaa eteläisessä Suomessa

Järvien ja muiden vesistöjen jääpeitteisen ajan muutokset ovat voimistuneet viime vuosina. Helsingin yliopistossa tarkastetun väitöstutkimuksen mukaan jääpeitekausi on lyhentynyt selvästi sekä talven alusta että lopusta.

Jäillä liikkujan kannalta ilmaston lämpeneminen on tuonut mukanaan myös sen, että jään kantavuutta on entistä vaikeampi arvioida rannalta. Myös lumipeite vaikeuttaa kantavuuden arviointia.

Retkiluistelija jäällä.
AOP

Perustuslakivaliokunta puuttui moneen kertaan esiin nostamiinsa ongelmiin

Erikoistoimittaja Tiina Merikanto huomauttaa analyysissaan perustuslakivaliokunnan nostaneen esiin samoja ongelmia kuin aiemmin.

Näistä keskeisiä ovat maakuntien rahoituksen riittävyys ja ennakkoilmoitus EU:lle. Hänen mukaansa perustuslakivaliokunnan esittämiin asioihin tulisi viimeinkin suhtautua suurella vakavuudella.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta aloittamassa kokoustaan.
Valiokunnan puheenjohtaja, vasemmistoliiton Annika Lapintie (vas.) ja eduskunnan perustuslakivaliokunta aloittamassa kokoustaan Helsingissä 21. helmikuuta.Mesut Turan / Lehtikuva

Äärimmäisen liukas yö, sää lauhtuu koko maassa

Yön ajokeli oli etelässä vaarallisimmillaan koko talvena, ja rekat liukastelivat pahimmillaan toisiinsa kolaroiden.

Jäätävät sateet väistyvät päivällä itään ja sää selkenee lähes koko maassa. Lauantapäivä on siis aurinkoinen ja lämmin.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lauantain sääennuste.
Yle Sää
Lue seuraavaksi