Trumpin hallinnolta uusi isku naisten oikeuksia vastaan: aborttilähetteen saaminen vaikeutuu

Järjestöjen mukaan uuden rajoituksen tarkoituksena on ajaa perhesuunnittelutoiminta niin ahtaalle, että se joudutaan lopulta lopettamaan.

abortti
Abortförespråkare demonstrerar för lindrade abortlagar i Irland
EPA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto kertoi perjantaina suunnitelmistaan asettaa lisää esteitä abortin hankkimiselle. Verorahoilla toimivat perhesuunnitteluklinikat eivät saa jatkossa antaa lähetettä raskaudenkeskeytykseen.

Lisäksi liittovaltion ylläpitämät perhesuunnittelupalvelut eivät saisi jatkossa olla samoissa tiloissa toimijoiden kanssa, jotka tekevät abortteja. Perhesuunnittelun henkilökunta saa kuitenkin edelleen keskustella raskauden keskeyttämisestä potilaiden kanssa.

Varmaa on se, että edessä on oikeustaistelu: Naisten oikeuksia ajavien ryhmien, klinikoita edustavien järjestöjen sekä demokraattien johtamien osavaltioiden odotetaan vievän päätöksen oikeuteen ja näin yrittävän estää sen toimeenpano.

– Aiomme taistella tätä päätöstä vastaan kaikkia mahdollisia kanavia pitkin, sanoi Emily Steward, perhesuunnittelua tarjoavan järjestön Planned Parenthoodin varapääjohtaja.

– Tämä päätös iskee tarkoituksella potilaan ja palveluntarjoajan väliseen suhteeseen, tunkemalla väkisin poliittisen ideologian perhesuunnitteluklinikalla käymiseen, mikä turhauttaa potilaita ja lopulta estää heitä hakemasta tarvitsemaansa terveydenhuoltoa, sanoi johtohahmo Clare Coleman toisestaperhesuunnittelujärjestöstä.

Planned Parenthood ja muut alan toimijat sanoivat, että perhesuunnittelun ja aborttiklinikoiden erottaminen eri tiloihin olisi melkein mahdotonta järjestää. Heidän mukaansa uuden rajoituksen tarkoituksena on ajaa perhesuunnittelutoiminta niin ahtaalle, että se joudutaan lopulta lopettamaan. Aiemmin Trumpin hallinto yritti estää perhesuunnittelun rahoituksen, mutta kongressi kumosi aikeet.

Trump uhosi jo vaalikampanjassaan

Uskonnolliset konservatiivit kommentoivat tuoreeltaan, että uusi käytäntö on iso askel kohti aborttia tukevan järjestelmän purkamista. Abortin vastustajat arvostelevat sitä, että aborttiklinikat saavat epäsuoraa tulonsiirtoa veronmaksajilta.

Trump uhosi jo vaalikampanjassaan puuttuvansa naisten oikeuteen keskeyttää raskaus: hän ilmoitti, että hän aikoo nimittää korkeimpaan oikeuteen tuomareita, jotka kannattavat sikiön oikeutta elämään.

Perhesuunnitteluohjelma Title X palvelee noin 4 miljoonaa naista vuosittain itsenäisten klinikoiden kautta ja moni niistä on Planned Parenthood -järjestön ylläpitämiä. Perhesuunnittelu maksaa veronmaksajille 260 miljoonaa dollaria eli 229 miljoonaa euroa vuodessa.

Abortti on sallittua Yhdysvalloissa, mutta liittovaltion lait estävät veronmaksajien rahojen käyttämisen aborttiin, lukuun ottamatta raiskauksen ja insestin uhreille tai naisen hengen pelastamiseksi.

Lue lisää:

Trump vie rahat "aborttijärjestöiltä" – Senegalissa tuhannet naiset jäämässä ilman apua

Lähteet: AP, Reuters