Yöllä oli talven huonoin ajokeli: Tiet kuin luistinradat, rekat kolaroivat - "Piti ajaa viittäkymppiä loppumatka"

Autoilija näki yöllä useita rekkoja, jotka olivat jääneet jumiin ylämäkiin.

Liikennesää
Autoja maantiellä lumisateessa.
Liikennepäivystäjä kehottaa jättämään auton kotiin, jos vain mahdollista.Esko Jämsä / AOP

Jäätävä sade muutti tiet erittäin liukkaiksi suuressa osassa maata perjantain ja lauantain välisenä yönä. Ajokeli oli erittäin huono Suomen länsi-, keski, pohjois- ja eteläosissa, kertoo liikenteenohjauksesta vastaava TMF.

Tamperelainen Pasi Raukko lähti ajamaan Helsingistä Tampereelle ennen puoltayötä. Hänen mukaansa tiet olivat peilikirkkaat jäästä ja vaarallisen liukkaat.

Raukon mukaan ajokeli huononi mitä lähemmäksi Tamperetta hän pääsi: hän näki useita rekkoja, jotka olivat jääneet jumiin ylämäkiin.

– Minulla on vähän huonot talvirenkaat, joten piti ajaa viittäkymppiä loppumatka, sanoo Raukko.

TMF:n arvion mukaan ajokeli olisi parantunut lauantaiaamuun mennessä sään lämmettyä ja sateiden siirryttyä itään ja kaakkoon.

Hälytysajoneuvotkin ovat ajaneet muutaman kilometrin tuntinopeutta keikoille.

Olli Suominen

Varsinais-Suomessa useat rekat olivat pelastuslaitoksen mukaan pulassa peilijäillä.

– Täällä on ollut pääkallokeliäkin pahempi keli. On tullut alijäähtynyttä vettä pakkasen puolella. Tiet ovat olleet siinä kunnossa, että hälytysajoneuvotkin ovat ajaneet muutaman kilometrin tuntinopeutta keikoille, sanoo Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta päivystävä palomestari Olli Suominen.

"Talven huonoin ajokeli"

TMF:n liikennepäivystäjä Timo Rimmi kuvaili perjantain ja lauantain välisen yön ajokeliä erittäin haastavaksi.

– Tänä talvena ei ole ollut yhtä huonoa ajokeliä kuin tänä yönä. Teillä saattaa olla parin sentin jääkerros, Rimmi sanoi.

Rimmin mukaan pääväylät olivat peilijäätiköllä Kokkola-Turku-akselilla ja siitä itään. Onnettomuuksien sumaa ei ole ainakaan vielä tullut TMF:n tietoon.

– Jos mahdollista, kannattaa jättää auto parkkiin tänä yönä, kunnes kunnossapito saa tiet suolattua, sanoi Rimmi.

Ilmatieteen laitos varoittaa jalankulkijoita liukkaista teistä Länsi-Suomessa.

Kaksi rekkaa kolaroi Laitilassa

Varsinais-Suomessa kaksi rekkaa osui toisiinsa ja liukasteli osittain ojaan valtatie 8:lla.

Toinen rekoista oli jäänyt paikalleen loivassa, mutta liukkaassa ylämäessä, kun takaa tullut rekka liukui jarruttamisesta huolimatta sen perään. Autot säilyivät törmäyksessä ehjinä.

Apuun rientäneet pelastuslaitoksen yksiköt olivat itse joutua ongelmiin ajokelin vuoksi.

– Liukkaudesta kertoo jotain se, että pakettiauton kokoluokkaa oleva neliveto päivystysautomme lähti neljänkympin tuntivauhdissa sivuluisuun, kertoo päivystävä palomestari Marko Virolainen.

Salossa puolestaan on jäänyt yöllä rekka poikittain jumiin 1-tiellä. Paikalla oli vielä aamukuuden aikaan liikenteenohjaus. Autoja käännytettiin moottoritiellä kääntymään ympäri ja jatkamaan matkaa vanhaa 110-tietä.