1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venezuela

Venezuelan oppositiojohtaja uhmasi matkustuskieltoa ja nousi konserttilavalle Kolumbiassa – hallitus sulki heti rajan

Venezuelaa järkytti selkkaus, jossa kaksi kuoli ja ainakin 15 loukkaantui sotilaiden avattua tulen.

Venezuela
Venezuela Aid Live -konsertti Kolumbian rajalla
Ernesto Guzman Jr / EPA

Konserttiyleisö otti oppositiojohtajan vastaan kuin rokkistaran. Venezuelan muutosta ajava Juan Guaido uhmasi matkustuskieltoa esiintymällä yllättäen tukikonsertissa Kolumbian puolella rajan tuntumassa.

Vain tunteja myöhemmin Venezuelan hallitus vastasi sulkemalla rajaa. Turvallisuussyihin vedoten hallitus katkaisi Kolumbian vastaisen rajan lännessä Tachirassa.

Rajalla nähtiin perjantaina paikallista aikaa erikoinen propagandan kaksintaistelu, kun istuva presidentti Nicolas Maduro ja hänen kilpailijansa Juan Guaido järjestivät samaan aikaan kaksi kilpailevaa tukikonserttia parin sadan metrin päässä toisistaan.

Konserttien huumaa varjosti selkkaus, jossa Venezuelan sotilaat ampuivat kuoliaaksi kaksi ja haavoittivat ainakin 15 ihmistä Brasilian rajan tuntumassa.

Jännitteen odotetaan kasvavan Venezuelassa tänä viikonloppuna: Guaido on luvannut, että naapurivaltioiden rajoilla odottavat ruoka- ja lääkeavustukset haetaan tänään lauantaina.

Guaido: "Armeija auttoi kiertämään matkustuskieltoa"

Guaidoa oli arvioiden mukaan toivottamassa tervetulleeksi 200 000 ihmistä, jotka olivat tulleet Live Aid Venezuela -konserttiin osoittamaan tukensa oppositiojohtajalle. Konsertissa esiintyi joukko nimekkäitä eteläamerikkalaisia muusikkoja, mukaan lukien venezuelalainen laulaja Jose Luis Rodriguez.

– Onko vapaus liikaa pyydetty sen jälkeen, että olemme kokeneet 20 vuotta häpeää, populistista marxilaista diktatuuria, kysyi Rodriguez yleisöltä.

Live Aid Venezuela -konsertin järjesti brittimiljardööri Richard Branson yhdessä Guaidon kanssa. Bransonin tavoitteena on kerätä 100 miljoonaa dollaria Venezuelan kansan auttamiseksi.

Konsertin jälkeen Guaido puhui varastolla, jossa hätäapu odottaa pääsyä Venezuelaan. Guaidon mukaan armeija auttoi häntä kiertämään matkustuskieltoa ja pääsemään rajan yli Kolumbiaan. Tämän odotetaan kiristävän jännitteitä entisestään Venezuelassa, sillä tähän asti armeija on osoittanut tukensa istuvalle presidentille Madurolle.

Ulkomaat ovat lähettäneet syvässä taloudellisessa kriisissä olevalle Venezuelalle tonneittain ruokaa ja lääkkeitä, joista on huutava pula. Presidentti Maduro ei ole kuitenkaan päästänyt apulähetyksiä Venezuelaan, koska hän pitää niitä Yhdysvaltojen hämäyksenä hyökkäykselle.

Guaido sanoi lehdistötilaisuudessa konsertin jälkeen, että kyse ei ole kerjäämisestä, vaikka Venezuela saisi apua muilta mailta.

– Huomenna [lauantaina] kaikki tulevat olemaan kaduilla vaatimassa humanitaarisen avun pääsyä maahan, kiittäen maailmaa tästä ennennäkemättömästä liittoumasta, sanoi Guaido.

Maduron konsertissa vaisumpi meno

Presidentti Nicolas Maduron järjestämässä tukikonsertissa oli paikalla paljon pienempi joukko, vain muutama sata ihmistä. Osa osallistujista tuotiin hallituksen järjestämillä busseilla niinkin kaukaa kuin pääkaupungista Caracasista.

Konserttiin saapuneen 61-vuotiaan asianajajan Jose Saavedran mukaan Venezuelaa uhkaa Yhdysvaltain "imperiumin" mahdollinen hyökkäys.

– Emme voi antaa heidän [yhdysvaltalaisten] tulla tänne ja asettaa ehtoja sekä presidenttiä meille, sanoi Saavedra.

Yhdysvallat varoitti istuvaa presidenttiä Maduroa, että jos hän ei päästä hätäapua maahan tänä viikonloppuna, Yhdysvallat saattaa asettaa Venezuelalle uusia sanktioita.

Lue lisää:

Venezuelan sotilaat ampuivat siviilejä kohti Brasilian rajalla – kaksi kuollut, useita loukkaantunut

Venezuelan "Live Aid" jättikonserttiin odotetaan 250 000 ihmistä – Avustuskuljetukset aiotaan tuoda rajan yli 600 000 vapaaehtoisen voimin

Lähteet: AP, Reuters; AFP

Lue seuraavaksi