Pohjois-Korean Kim matkustaa Trumpin tapaamiseen 2 500 kilometriä junalla ja autolla – Vietnamissa suljetaan moottoritie

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain johtajien on määrä tavata Hanoissa keskiviikkona ja torstaina.

Vietnam
Hanoin kaupunki auringon noustessa.
Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain johtajien on määrä tavata Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa.Dong Bui / AOP

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on aloittanut matkansa kohti Vietnamia, missä hänen on määrä tavata Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kim salaisena pidetystä matkasuunnitelmasta alkaa tihkua tietoja julkisuuteen.

Uutistoimistojen saamien tietojen mukaan Kim matkustaa Kiinan halki Vietnamin rajalle panssaroidulla junallaan. Loppumatka Vietnamin pääkaupunkiin Hanoihin sujuisi autolla.

Kimin juna on lähtenyt liikkeelle, kertovat uutistoimistolähteet Pjongjangissa. Matkaa Vietnamin rajalle on linnuntietä, Keltainen meri kiertäen, noin 2 500 kilometriä. Koska Kimin on määrä saapua Vietnamiin tiistaina aamulla, matkaan on päästävä pian.

Ensimmäinen etappi junamatkalla on kiinalainen rajakaupunki Dandong. Uutistoimisto AFP:n mukaan asiakkaita on pyydetty poistumaan hotellista, josta avautuu näkymä Kimin junan matkan varrella olevalle rautatiesillalle.

Kim matkaa Pekingin kautta kohti etelää ja hänen määränpäänsä on Vietnamin rajalla oleva kaupunki Dong Dang. Siellä hän siirtyy autoon, jolla matkaa viimeiset 170 kilometriä Hanoihin.

Dong Dang sijaitsee Vietnamin Lang Sonin maakunnassa. Silminnäkijöiden mukaan Dong Dangiin on saapunut sotilaita, sotilasajoneuvoja ja kommunikaatiolaitteistoa.

Lang Sonin johto on käskenyt paikallista tielaitosta avaamaan rajalle johtavan päätien ja keskeyttämään sen varrella olevat tietyöt "poliittista tapahtumaa varten".

Viranomaiset ovat myös määränneet Dong Dangista Hanoihin johtavan päätien suljettavaksi aluksi raskaalta liikenteeltä ja myöhemmin kokonaan tiistaina kello 6 - 14.

Vahvistamattomien tietojen mukaan johtajat tapaavat Vietnamin hallituksen vierastalossa. Kim asuu mahdollisesti vierastalon lähellä sijaitsevassa Melia-hotellissa.

Tapaamiset ovat keskiviikona ja torstaina. Vietnamiin on tulossa 2 600 tiedotusvälineiden edustajaa.

Uutista päivitetty 23.2. klo 12.40. Kim on lähtenyt matkaan. Korjaus: Lang Son on Vietnamin maakunta.

Lähteet: AFP, AP