Kyselyt: Trumpin suosio alamaissa, demokraattiehdokkaat vahvoilla

Uusien mielipidetiedustelujen mukaan Donald Trumpilla on erittäin suuri työ, jos hän aikoo voittaa vuoden 2020 presidentinvaalit.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhumassa Venezuelasta muuttaneille siirtolaisille Floridassa. Kuva: Cristobal Herrera / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin suosio on laskenut valtakunnallisesti niin alas, että hänen uudelleenvalintansa näyttää tällä hetkellä hyvin epätodennäköiseltä. Asia ilmenee Gallup-yhtiön (siirryt toiseen palveluun) tekemästä kyselystä, josta uutisoi Trumpiin kriittisesti suhtautuva uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Kyselyn mukaan Trumpin toiminnan hyväksyy enemmistö, eli vähintään 50 prosenttia vastaajista vain 17:ssa osavaltiossa. Lähes 30:ssä osavaltiossa enemmistö ei hyväksy hänen toimiaan.

Trumpin ongelma on myös, että häneen suopeasti suhtautuvat osavaltiot ovat väkimäärältään pieniä, eli niillä on vain vähän valitsijamiehiä.

Yhdysvaltain vaalijärjestelmässä ehdokas tulee valittua presidentiksi, jos hän saa vähintään 270 valitsijamiestä. Trumpin toiminnan hyväksyvillä osavaltioilla on yhteensä vain 102 valitsijamiestä.

Voittaakseen vaalit Trumpin olisi kyselyn mukaan voitettava yhtä tai kahta lukuunottamatta kaikki osavaltiot, joissa hänen toimintansa hyväksyy tällä hetkellä vain 40–49 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Ehdokkaan saama hyväksyntä ei ratkaise vaaleja, CNN huomauttaa. Trump voitti edelliset vaalit, vaikka tuolloin vain 38 prosenttia äänestäjistä hyväksyi hänen toimintansa.

Huomattavan paljon riippuu vastaehdokkaasta. Vuoden 2016 vaaleissa vastassa oli demokraattien Hillary Clinton, joka oli hyvin epäsuosittu.

Viikko sitten julkaistiin Emerson Collegen kysely (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan jokainen mukana olleista kahdeksasta demokraattiehdokkaasta oli Trumpia suositumpi.

Tosin ainoa demokraatti, jonka suosioero Trumpiin verrattuna oli kyselyn virhemarginaalia suurempi, oli Joe Biden. Muiden kannatus oli vain hieman Trumpia edellä.