1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venezuela

Ainakin kaksi kuollut lauantaina Venezuelan ja Brasilian rajalla – Kolumbian rajalla kaksi avustusrekkaa poltettiin

Presidentti Maduro katkaisi diplomaattisuhteet Kolumbiaan.

Venezuela
Ambulanssi poistui Venezuelan rajalta kohti Pacairaman kaupunkia Brasiliassa lauantaina. Ainakin kaksi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui, kun Venezuelan kansalliskaarti pysäytti opposition kannattajat, jotka yrittivät saada avustuskuormia maahan.
Ambulanssi poistui Venezuelan rajalta kohti Pacairaman kaupunkia Brasiliassa lauantaina. Ainakin kaksi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui, kun Venezuelan kansalliskaarti pysäytti opposition kannattajat, jotka yrittivät saada avustuskuormia maahan.Joédson Alves / EPA

Ainakin kahden ihmisen kerrotaan kuolleen ja kymmenien loukkaantuneen Venezuelan ja Brasilian rajalla kansalliskaartin ja opposition kannattajien yhteenotoissa, kertovat uutistoimistot.

Uutistoimisto AFP kertoo, että yksi kuolleista on 14-vuotias poika. Brasilian rajan levottomuuksissa on loukkaantunut ainakin noin 20 ihmistä ja Kolumbian rajalla jopa lähes 300 ihmistä.

Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kertoi neljän ihmisen kuolleen Brasilian rajalla.

Opposition kannattajat ovat yrittäneet saada tuotua kahta kuorma-autollista avustustarvikkeita maahan Brasilian puolelta, mutta kansalliskaarti on pysäyttänyt autot rajalle. Uutistoimisto AP:n mukaan rajalla on tuhansia venezuelalaisia vaatimassa avustusten pääsyä maahan.

Perjantaina Venezuelan armeija ampui kuoliaaksi kaksi ihmistä ja haavoitti 15:tä Brasilian vastaisella rajalla. Kuolleet kuuluivat Venezuelan alkuperäisväestöön, Pemones-nimiseen heimoon. Yhteenotto syntyi, kun sotilaat olivat torjumassa avustustarvikkeiden pääsyä maahan, ja mielenosoittajat yrittivät estää rajan sulkemisen.

Kolumbian rajalla myös levotonta

Venezuelan ja Kolumbian rajalla loukkaantunutta mielenosoittajaa hoidettiin lauantaina. Ainakin 20 ihmistä haavoittui kansalliskaartin ja opposition kannattajien yhteenotoissa, kun mielenosoittajat yrittivät saada avustusrekkoja maahan.
Venezuelan ja Kolumbian rajalla loukkaantunutta mielenosoittajaa hoidettiin lauantaina. Ainakin 20 ihmistä haavoittui kansalliskaartin ja opposition kannattajien yhteenotoissa, kun mielenosoittajat yrittivät saada avustusrekkoja maahan.Héctor Pereira / EPA

Myös Venezuelan ja Kolumbian rajalla avustusrekat ovat yrittäneet päästä maahan tuloksetta. Uutistoimisto Reutersin mukaan kaksi rekoista sytytettiin tuleen Kolumbian ja Venezuelan yhdistävällä Simon Bolivar -sillalla ja kaksi rekkaa palasi Kolumbian puolelle varastotiloihin. Myös kahden muun rekan on nähty poistuvan rajasillan läheisyydestä.

Kolumbiasta rekat lähetti matkaan oppositiojohtaja Juan Guaidó Cúcutan rajakaupungista Kolumbian puolelta. Muun muassa Ureñan rajakaupungin levottomuuksissa on loukkaantunut useita ihmisiä. Mellakoita on ollut myös muissa Venezuelan kaupungeissa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan Venezuelan kansalliskaarti on ampunut mielenosoittajien joukkoon kyynelkaasua ja kumiluoteja. Mielenosoittajat vastasivat tuleen muun muassa heittelemällä kiviä sotilaiden suuntaan.

Kymmenen Venezuelan kansalliskaartin sotilasta ja kaksi poliisia jätti tehtävänsä Simon Bolivar -sillalla lauantaina ja "karkasivat Nicolás Maduron itsevaltiudesta", Kolumbian maahanmuuttoviranomaiset kertoivat CNN:lle. Uutistoimisto AFP:n mukaan yhteensä 23 kansalliskaartin edustajaa oli jättänyt tehtävänsä lauantai-iltapäivään mennessä.

Guaidó on luvannut, että kansalliskaartin jättäneet tullaan toivottamaan tervetulleiksi takaisin eikä heitä pidetä maanpettureina.

Puerto Ricosta torstaina matkaan lähtenyt avustuslaiva joutui varhain sunnuntaiaamuna poistumaan Venezuelan aluevesiltä. Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rossello kertoi Twitterissä, että Venezuelan merivoimat uhkasi ampua laivaa, joten hän määräsi sen kääntymään takaisin turvallisuussyistä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Maduro katkaisi suhteet Kolumbiaan

Nicolás Maduro puhui kannattajilleen lauantaina Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa.
Nicolás Maduro puhui kannattajilleen lauantaina Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa.Raúl Martínez / EPA

Presidentti Maduro ilmoitti lauantaina, että hänen hallintonsa on katkaissut diplomaattisuhteet Kolumbiaan, koska maa on tukenut ulkomaisten avustusten tuloa Venezuelaan. Maduron mukaan Kolumbian suurlähettiläällä ja lähestystön työntekijöillä on vuorokausi aikaa poistua maasta.

Maan pääkaupungissa Caracasissa pitämässä puheessaan Maduro kutsui Kolumbian presidenttiä Iván Duqueta paholaiseksi.

– Hän näyttää viattomalta enkelikasvoineen, mutta minä ottaisin häntä poskista kiinni ja sanoisin, että sinä olet paholainen Iván Duque. Sinä olet paholainen, Maduro puhisi yleisölleen.

Guaidó puolestaan kertoi aiemmin Twitterissä, että osa presidentti Maduron hallinnon korkeista virkamiehistä olisi jo paennut Turkkiin. Hän arveli viestissä, etteivät Venezuelan sotilaat ole tietoisia asiasta.

Amerikan valtioiden järjestön OAS:n pääsihteeri Luis Almagro sanoo, että Maduro ei voi katkaista diplomaattisuhteita Kolumbiaan sillä hän ei ole sellaisessa asemassa. Almagron mukaan Maduro ei ole Venezuelan laillinen presidentti. OAS perustettiin vuonna 1948 alueellisen yhteistyön ja solidaarisuuden ylläpitämiseksi kaikkialla Pohjois- Väli- ja Etelä-Amerikassa. Maanosien kaikki 35 itsenäistä valtiota ovat järjestön jäsenvaltioita.

Yli 50 valtiota on tunnustanut Juan Guaidón Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi, mukaan lukien Yhdysvallat.

Korjattu 1.3. klo 14.33: Suomi ei ole tunnustanut Juan Guaidóa Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi, sillä Suomi tunnustaa vain valtioita.

Lue myös:

Venezuelan oppositiojohtaja ulkomaille: Pitäkää kaikki vaihtoehdot auki – USA:n ulkoministeri: Ryhdymme toimiin

Avustusrekat saapuneet Venezuelan ja Kolumbian rajalle – Maduro katkaisi diplomaattisuhteet Kolumbiaan

Venezuelan oppositiojohtaja uhmasi matkustuskieltoa ja nousi konserttilavalle Kolumbiassa – hallitus sulki heti rajan

Venezuelan sotilaat ampuivat siviilejä kohti Brasilian rajalla – kaksi kuollut, useita loukkaantunut

Venezuelan "Live Aid" jättikonserttiin odotetaan 250 000 ihmistä – Avustuskuljetukset aiotaan tuoda rajan yli 600 000 vapaaehtoisen voimin

Venezuelan Maduro sulki Brasilian-vastaisen rajan – Oppositiojohtaja Guaidó matkalla Kolumbian rajaseudulle vauhdittamaan avustuskuljetuksia

Lue seuraavaksi