Ainakin kahden ihmisen kerrotaan kuolleen ja kymmenien loukkaantuneen Venezuelan ja Brasilian rajalla kansalliskaartin ja opposition kannattajien yhteenotoissa, kertovat uutistoimistot.
Uutistoimisto AFP kertoo, että yksi kuolleista on 14-vuotias poika. Brasilian rajan levottomuuksissa on loukkaantunut ainakin noin 20 ihmistä ja Kolumbian rajalla jopa lähes 300 ihmistä.
Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kertoi neljän ihmisen kuolleen Brasilian rajalla.
Opposition kannattajat ovat yrittäneet saada tuotua kahta kuorma-autollista avustustarvikkeita maahan Brasilian puolelta, mutta kansalliskaarti on pysäyttänyt autot rajalle. Uutistoimisto AP:n mukaan rajalla on tuhansia venezuelalaisia vaatimassa avustusten pääsyä maahan.
Perjantaina Venezuelan armeija ampui kuoliaaksi kaksi ihmistä ja haavoitti 15:tä Brasilian vastaisella rajalla. Kuolleet kuuluivat Venezuelan alkuperäisväestöön, Pemones-nimiseen heimoon. Yhteenotto syntyi, kun sotilaat olivat torjumassa avustustarvikkeiden pääsyä maahan, ja mielenosoittajat yrittivät estää rajan sulkemisen.
Kolumbian rajalla myös levotonta

Myös Venezuelan ja Kolumbian rajalla avustusrekat ovat yrittäneet päästä maahan tuloksetta. Uutistoimisto Reutersin mukaan kaksi rekoista sytytettiin tuleen Kolumbian ja Venezuelan yhdistävällä Simon Bolivar -sillalla ja kaksi rekkaa palasi Kolumbian puolelle varastotiloihin. Myös kahden muun rekan on nähty poistuvan rajasillan läheisyydestä.
Kolumbiasta rekat lähetti matkaan oppositiojohtaja Juan Guaidó Cúcutan rajakaupungista Kolumbian puolelta. Muun muassa Ureñan rajakaupungin levottomuuksissa on loukkaantunut useita ihmisiä. Mellakoita on ollut myös muissa Venezuelan kaupungeissa.
Puuttuuko sisältö?
Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.
Katso sisältö TwitterissäCNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan Venezuelan kansalliskaarti on ampunut mielenosoittajien joukkoon kyynelkaasua ja kumiluoteja. Mielenosoittajat vastasivat tuleen muun muassa heittelemällä kiviä sotilaiden suuntaan.
Kymmenen Venezuelan kansalliskaartin sotilasta ja kaksi poliisia jätti tehtävänsä Simon Bolivar -sillalla lauantaina ja "karkasivat Nicolás Maduron itsevaltiudesta", Kolumbian maahanmuuttoviranomaiset kertoivat CNN:lle. Uutistoimisto AFP:n mukaan yhteensä 23 kansalliskaartin edustajaa oli jättänyt tehtävänsä lauantai-iltapäivään mennessä.
Guaidó on luvannut, että kansalliskaartin jättäneet tullaan toivottamaan tervetulleiksi takaisin eikä heitä pidetä maanpettureina.
Puerto Ricosta torstaina matkaan lähtenyt avustuslaiva joutui varhain sunnuntaiaamuna poistumaan Venezuelan aluevesiltä. Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rossello kertoi Twitterissä, että Venezuelan merivoimat uhkasi ampua laivaa, joten hän määräsi sen kääntymään takaisin turvallisuussyistä.
Puuttuuko sisältö?
Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.
Katso sisältö TwitterissäMaduro katkaisi suhteet Kolumbiaan

Presidentti Maduro ilmoitti lauantaina, että hänen hallintonsa on katkaissut diplomaattisuhteet Kolumbiaan, koska maa on tukenut ulkomaisten avustusten tuloa Venezuelaan. Maduron mukaan Kolumbian suurlähettiläällä ja lähestystön työntekijöillä on vuorokausi aikaa poistua maasta.
Maan pääkaupungissa Caracasissa pitämässä puheessaan Maduro kutsui Kolumbian presidenttiä Iván Duqueta paholaiseksi.
– Hän näyttää viattomalta enkelikasvoineen, mutta minä ottaisin häntä poskista kiinni ja sanoisin, että sinä olet paholainen Iván Duque. Sinä olet paholainen, Maduro puhisi yleisölleen.
Guaidó puolestaan kertoi aiemmin Twitterissä, että osa presidentti Maduron hallinnon korkeista virkamiehistä olisi jo paennut Turkkiin. Hän arveli viestissä, etteivät Venezuelan sotilaat ole tietoisia asiasta.
Amerikan valtioiden järjestön OAS:n pääsihteeri Luis Almagro sanoo, että Maduro ei voi katkaista diplomaattisuhteita Kolumbiaan sillä hän ei ole sellaisessa asemassa. Almagron mukaan Maduro ei ole Venezuelan laillinen presidentti. OAS perustettiin vuonna 1948 alueellisen yhteistyön ja solidaarisuuden ylläpitämiseksi kaikkialla Pohjois- Väli- ja Etelä-Amerikassa. Maanosien kaikki 35 itsenäistä valtiota ovat järjestön jäsenvaltioita.
Yli 50 valtiota on tunnustanut Juan Guaidón Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi, mukaan lukien Yhdysvallat.
Korjattu 1.3. klo 14.33: Suomi ei ole tunnustanut Juan Guaidóa Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi, sillä Suomi tunnustaa vain valtioita.
Lue myös:
Venezuelan sotilaat ampuivat siviilejä kohti Brasilian rajalla – kaksi kuollut, useita loukkaantunut