Venezuelan oppositiojohtaja ulkomaille: Pitäkää kaikki vaihtoehdot auki – USA:n ulkoministeri: Ryhdymme toimiin

Kuluva sunnuntai saattaa olla ratkaiseva päivä, alkavatko ulkovallat konkreettisesti puuttua Venezuelan tapahtumiin.

Venezuela
Juan Guaido tervehtii ihmisiä Kolumbian Cucutassa. Hänen vasen kätensä on tarttunut valkoisen rekan ohjaamon oven karmiin.
Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaidó avustustarvikkeita tuovan rekan ovella.Mauricio Duenas Castaneda / EPA

Ulkomaiden puuttuminen Venezuelan sisäisiin ongelmiin saattaa olla entistä lähempänä.

Venezuelan presidentiksi julistautunut Juan Guaidó kirjoitti eilen lauantaina Twitterissä tehneensä päätöksen: hän pyytää ulkomaita pitämään kaikki vaihtoehdot avoimina, jotta Venezuelan vapaus turvataan.

Guaidó ei täsmentänyt, mitä hän tarkoitti. Lauseesta on kuitenkin pääteltävissä, että hän toivoo ulkomailta jonkinlaista apua opposition kamppailuun Venezuelan hallitusvallasta.

Guaidó oli lauantaina mukana, kun Kolumbiasta yritettiin tuoda avustustarvikkeita ruoka- ja lääkepulasta kärsivään Venezuelaan. Maan asevoimat esti kuljetukset voimatoimin. Tilanne oli sama Brasilian-vastaisella rajalla.

Venezuelan asevoimat on käyttänyt kyynelkaasua, kumiluoteja ja jopa kovia ammuksia estääkseen avustusrekkojen pääsyn maahan. Ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja 300 saanut vammoja kahakoissa.

Samaan aikaan kymmeniä Venezuelan asevoimien sotilaita on loikannut opposition puolelle. Loikkajien joukossa tosin ei ole korkea-arvoisia upseereita.

Sunnuntai ratkaisee?

Yhdysvallat harkitsee parhaillaan, mihin toimiin se ryhtyy. Yhdysvalloista on toimitettu avustustarvikkeita Venezuelan rajanaapureihin, Kolumbiaan ja Brasiliaan, mutta apu ei ole päässyt perille.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo julkaisi lauantai-iltana tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), josta voi päätellä, että sunnuntain tapahtumilla on suuri painoarvo sen suhteen, mihin toimenpiteisiin Yhdysvallat ryhtyy. Pompeo vaati Venezuelan asevoimia sallimaan avustusten pääsyn maahan.

Pompeo toisti jo aiemmin toteamansa, että Yhdysvallat ryhtyy toimenpiteisiin niitä vastaan, jotka estävät demokratian rauhanomaisen palauttamisen Venezuelaan.

Maanantaina järjestetään Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa niin sanotun Liman ryhmän kokous, johin osallistuu muiden muassa Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence. Kokouksessa on määrä päättää, mihin toimiin Venezuelan naapurimaat ryhtyvät.

Tiedotteessaan Pompeo kehui Kolumbiaa ja Brasiliaa näiden vahvasta tuesta demokratialle ja avustustyölle Venezuelassa.

Lue lisää:

Ainakin kaksi kuollut lauantaina Venezuelan ja Brasilian rajalla – Kolumbian rajalla kaksi avustusrekkaa poltettiin

Lähteet: AP, Reuters