1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sudan

Sudanin presidentti julisti vuoden mittaisen poikkeustilan – protestit jatkuvat

Kymmeniä vuosia Sudania hallinnut Omar al-Bashir yrittää pelastaa asemansa ja rauhoittaa kuukausia jatkuneet talouskriisistä alkaneet mielenosoitukset.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir pitämässä puhettaan 22. helmikuuta lähellä palatsiaan Sudanin pääkaupungissa Khartoumissa. Kuva: Ashraf Shazly / AFP

Presidentti Omar al-Bashir määräsi perjantai-iltana koko valtion vuodeksi poikkeustilaan ja vaihdatti maakuntien kuvernöörien tilalle sotilasjohtajat, nimitti varapresidentin, uuden pääministerin ja uusi muutenkin hallitustaan.

Levottomuuksia oli jälleen viikonloppuna eri puolilla maata. Lauantaina turvallisuusjoukot ampuivat kyynelkaasua pääkaupungin Khartumin ja sen rinnakkaiskaupungin Omdurmanin kaduilla pyrkimyksenään hajottaa kansanjoukkoja.

al-Bashirin hallinnon vastaiset mielensoitukset alkoivat joulukuun puolivälissä, kun uudet polttoaineen ja leivän hinnankorotukset tulivat voimaan. Sudanin inflaatio hipoo jo 70:ää prosenttia. Pula peruselintarvikkeista ja käteisestä rahasta on kasvanut vuosia kurjan taloudenhoidon ja Etelä-Sudanin itsenäistymisen takia.

Presidentin vastaisia päivittäisiä protesteja johtaa Sudanin hyvin koulutettu keskiluokka – lääkäreistä, opettajista ja insinööreistä koottu ryhmittymä.

Kansalaisten mukaan mielenosoituksissa on parissa kuukaudessa surmattu 60 ihmistä, hallituksen mielestä uhreja on puolet vähemmän.

Opposition mielestä poikkeustila on vain kurja yritys säilyttää vanha hallinto.

al-Bashir valmistelee luopumista vallasta?

Omar al-Bashir on antanut vahvoja viitteitä siitä, että hän olisi valmis luopumaan vallasta.

Perjantaina poikkeustilan julistamisen yhteydessä hän ilmoitti, että oli pyytänyt parlamenttia perumaan perustuslain muutoksen, jonka turvin hän olisi voinut hakea jatkokautta vielä ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Hän ei kuitenkaan suoraan sanonut luopuvansa vallasta.

al-Bashir nousi Sudanin johtoon vallankaappauksella vuonna 1989 ja syrjäytti vaaleilla valitun Sadiq al-Mahdin.

al-Mahdi palasi joulukuussa vapaaehtoisesta maanpaosta takaisin Khartumiin ja organisoi myös opposition toimia.