Yhdysvallat lykkää Kiinan tuontitullien korotusta

Presidentti Donald Trump ilmoitti neuvottelujen edenneen ja mahdollisesti tapaavansa myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin maaliskuussa.

Tuontitulli
Presidentti Donald Trump
Presidentti Donald TrumpShawn Thew / EPA

Yhdysvallat lykkää kiinalaistuotteisiin kohdistuvien tuontitullien korotuksia, kertoo presidentti Donald Trump. 200 miljardin dollarin arvoiseen tuontiin kohdistuvien tullien oli tarkoitus nousta 10 prosentista 25 prosenttiin maaliskuun alussa.

Trumpin mukaan kauppaneuvottelut Kiinan kanssa ovat edenneet niin hyvin, että korotusta voidaan lykätä. Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat neuvottelivat Washingtonissa torstaista sunnuntaihin.

Jos neuvottelut edistyvät vielä odotetusti, Trump aikoo tavata Kiinan presidentin Xi Jinpingin maaliskuussa viimeistelläkseen kauppasopimuksen.

Trump tiedotti asiasta tyylilleen uskollisesti Twitterissä. Hän kirjoitti iloitsevansa siitä, että Yhdysvallat on edistynyt merkittävästi kauppaneuvotteluissa Kiinan kanssa. Hän nosti esille muun muassa teollisuuden ja tekijänoikeuksien suojaamisen, teknologian siirron, maatalouden, palvelut ja valuutan.

Myös Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoi maanantaina, että Kiinan ja Yhdysvaltain neuvotteluissa tapahtui tuntuvaa edistystä. Yhdysvallat mätkäisi 10 prosentin tuontitullit 200 miljardin arvoiselle kiinalaistuonnille syyskuussa.

Alun perin tullien oli tarkoitus pompata 25 prosenttiin vuodenvaihteessa, mutta Buenos Airesin G20-kokouksessa joulukuun alussa Trump ja Xi saivat sovittua välirauhasta ja korotuksen lykkäämisestä kahdella kuukaudella. Ensimmäiset nimenomaan kiinalaistuotteisiin kohdistuvat tuontitullit Yhdysvallat asetti jo heinäkuussa.

Lue myös:

Trump tapasi Kiinan varapääministerin: "Upeaa edistystä" – Myös Kiinalta kehuja

Trumpin ja Xin aselepo kauppasodassa tuottaa tulosta: Kiina jäädytti amerikkalaisten autojen ylimääräiset tuontitullit