EU:n Tusk: Brexitin lykkääminen olisi "järkevää" – May kieltäytyi tästä vaihtoehdosta

Guardianin lähteet povasivat brexitin lykkääntymistä vuoteen 2021.

Brexit
Brexitiä vastustavien liput liehuivat Britannian parlamenttitalon ulkopuolella marraskuussa 2018.
Brexitiä vastustavien liput liehuivat Britannian parlamenttitalon ulkopuolella marraskuussa 2018.Andy Rain / EPA

Brexitin lykkääminen olisi järkevä ratkaisu, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tänään maanantaina. Maaliskuun 29. päivä näillä näkymin tapahtuva ero on sopimukseton, eli EU:n ja Britannian välillä ei ole voimassa olevaa erosopimusta.

Tusk on parhaillaan Egyptissä. Hän kertoi keskustelleensa Britannian pääministeri Theresa Mayn kanssa puhelimessa lykkäämisen seurauksista politiikkaan ja lakeihin.

Irlanti ilmoitti tänään, että se ei aikoisi vastustaa brexitin lykkäämistä.

May: Brexitiä ei lykätä

Britannian pääministeri May kertoi maanantaina Egyptissä, että brexitiä ei lykätä, sillä se ei ratkaise umpikujaa sopimuksen suhteen. Hän kertoi keskustelleensa Tuskin ja muiden EU-johtajien kanssa asiasta.

– Työskentelen vain EU:n kanssa tehtävän sopimuksen puolesta, että parlamentti voi siitä äänestää, sanoi May. Hänen mukaansa sopimus on syntymässä EU:n kanssa, eikä päätöksen hetkeä tule lykätä.

May kertoi tavoittelevansa sopimusta, josta äänestetään maaliskuun 12. päivä. Hän aikoo lausua brexit-neuvotteluista parlamentille huomenna.

EU:ssa turhautuneita

EU:ssa ollaan yhä turhautuneempia tapaan, jolla May hoitaa brexit-neuvotteluja. Britannian hallitus ei ole viime päivinä tarjonnut mitään uusia konkreettisia ehdotuksia, mutta May on silti kotimaassa antanut kuvan, että hänen ministerinsä käyvät Brysselissä neuvotteluita.

EU:ssa pohditaan mahdollisuutta lykätä brexitiä vuoden 2021 alkuun, kertoi aiemmin Guardian-lehti EU-lähteisiin nojaten (siirryt toiseen palveluun). Lähteiden mukaan Britannian EU-jäsenyysajan pidentäminen 21 kuukaudella on nousemassa EU:n kannaksi siltä varalta, että Britannian hallitus pyytää EU-eron lykkäämistä.

EU on haluton siirtämään brexitiä eteenpäin vain muutamalla kuukaudella, jos May ei onnistu saamaan erosopimukselleen parlamentin hyväksyntää. Pidemmän neuvotteluajan uskotaan antavan paremmat mahdollisuudet sovun löytymiseen.

Erään EU-diplomaatin mukaan 21 kuukauden lykkäys olisi siinäkin mielessä järkevää, että EU:n nykyinen budjettikausi ulottuu juuri vuoden 2020 loppuun. Diplomaatin mukaan ehdotuksesta keskustellaan tällä hetkellä Brysselissä.

Lähdetietojen mukaan muun muassa EU-komission pääsihteeri Martin Selmayr tukee ajatusta.

Britannian on tarkoitus jättää EU reilun kuukauden päästä, 29. maaliskuuta. Niin sanottu kova brexit eli EU-ero ilman minkäänlaista sopimusta on alkanut näyttää koko ajan todennäköisemmältä, kun Britannian parlamentti ei ole hyväksynyt Mayn EU:n kanssa neuvottelemaa erosopimusta.

EU-eroa on tarkoitus seurata 21 kuukauden siirtymäaika, jonka aikana EU-lait ovat yhä voimassa Britanniassa. Lykkääminen merkitsisi sitä, että tämä siirtymäkausi muuttuisi Britannian osalta EU-jäsenyysajaksi.

Lue myös:

Brittiparlamentti pääsee äänestämään EU-erosopimuksesta maaliskuun 12. päivään mennessä, lupaa May

Irlanti valmistautuu kovaan brexitiin, julkaisi lakipaketin pehmentämään iskua

May sanoi edistyneensä brexit-neuvotteluissa Brysselissä

Pääministeripuolueen rivit hupenevat Britanniassa – kolme edustajaa loikkaa työväenpuolueesta lähteneiden porukoihin

Lähteet: STT, Reuters, AFP