Sosiaali- ja terveysvaliokunta kääri hihansa ja aloittaa sote-mietinnön valmistelun

Valiokunta jatkaa kokouksiaan koko viikon.

sote-uudistus
Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkoi sote- ja maakuntauudistusta koskevan lausunnon valmistelua puheenjohtaja Annika Lapintien johdolla Helsingissä 22. helmikuuta.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta aloittaa tänään sote-mietinnön valmistelun ylimääräisessä kokouksessaan. Kokouksen on määrä alkaa kello 11. Valiokunta jatkaa kokouksiaan koko viikon.

Perustuslakivaliokunta löi perjantaina pöytään jälleen tukun korjattavaa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Suuri kysymys on, ehtiikö sote-valiokunta pika-aikataululla ratkaista joukon kiperiä kysymyksiä.

Perustuslakivaliokunta edellyttää muutoksia muun muassa maakuntavaalien ajankohtaan, liikelaitoksen palveluvelvoitteeseen, maakuntien rahoitukseen, tietosuojaan ja palvelujen valvontaan.

– Muutokset voidaan toteuttaa eduskunnan sote-valiokunnassa, eikä uutta hallituksen täydentävää esitystä tarvita, sanoi perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Paljon epävarmuutta on edelleen esimerkiksi valinnanvapauden ympärillä EU-kysymysten takia. Valinnanvapauden aloitusajankohtaa pitää perustuslakivaliokunnan mukaan jälleen lykätä, jos sote-valiokunta ei pysty varmistamaan valinnanvapausjärjestelmän laillisuutta EU-oikeuden näkökulmasta.

Sipilä: Sote-valiokunnalla on nyt selvät nuotit

Hallituksen suunnalta oltiin perjantaina toiveikkaita sote-uudistuksen etenemisestä.

– Sote-valiokunnalla on nyt selvät nuotit tehdä muutokset ja tuoda uudistus eduskunnan suureen saliin, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Twitterissä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) oli hänkin toiveikas, että sote-uudistus saadaan valmiiksi tällä vaalikaudella. Saarikon mukaan osa perustuslakivaliokunnan muutosesityksistä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksiin on teknisiä, osa taas juridisesti vaativampia. Hänen mukaansa ponsien määrää tärkeämpää on niiden sisältö.

Oppositiossa ei ollut yhtä toiveikas tunnelma sote-uudistuksen valmistumisesta tällä vaalikaudella. Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan hallituksen tulisi viheltää sote-peli poikki.

– Minusta on aivan käsittämätöntä, että hallitus siirtää vastuun oman epäonnistuneen mallinsa korjaamisesta mahdottomassa aikataulussa sosiaali- ja terveysvaliokunnan harteille. Tämä ei ole johtajuutta, vaan poliittista peliä, Andersson tviittasi.

Eduskunnan istuntokautta on jäljellä vajaat kolmisen viikkoa. Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoi lauantaina, että tiedossa ei ole, aikooko puhemiesneuvosto edes käsitellä istuntokauden mahdollista pidentämistä.

Lue myös:

EU-professorit tylyinä: Ei valinnanvapautta ilman komission ennakkoarviota

Perustuslakivaliokunta vaatii lukuisia muutoksia sote- ja maakuntauudistukseen

Näillä malleilla Sipilän asettama työryhmä lähtisi uudistamaan sosiaaliturvaa – "Ryhmä ei aseta malleja paremmuusjärjestykseen"

Perustuslakivaliokunta esittää lausunnossaan useita muutoksia sote-uudistukseen – “Tässä on kyllä työtä”

Analyysi: Perustuslakivaliokunta nosti tuttuja ongelmia sote-pöytään – Riittääkö aika kunnollisten ratkaisujen löytämiseen?