Senegalin presidentti valittiin pääministerin mukaan jatkokaudelle, oppositio kiistää

Pääministeri julisti nykyisen presidentin saaneen selkeästi yli puolet äänistä, mutta opposition mukaan edessä olisi toinen kierros.

Senegal
Senegalin presidentti Macky Sall tervehtii kansanjoukkoja.
Senegalin presidentti Macky Sall Nic Bothma / EPA

Länsi-Afrikassa sijaitsevan Senegalin istuvan presidentin Macky Sallin esikunta sanoo, että Sall on voittanut sunnuntaina pidetyt presidentinvaalit.

Pääministeri Mohammed Dionnen esittelemien alustavien tulosten mukaan Sall on saanut vähintään 57 prosenttia äänistä.

– Meidän on onniteltava presidenttiä hänen uudelleenvalinnastaan, kommentoi pääministeri toimittajalle alustaviin tuloslukuihin viitaten.

Opposition ehdokkaan Idrissa Seckin edustaja on kiistänyt valtapuolueen esittelemät tulokset Ranskan radiolle RFI:lle (siirryt toiseen palveluun) ja sanonut julistusta vastuuttomaksi.

Opposition alustavien tulosten mukaan oppositioehdokkaat saivat enemmistön äänistä ja Macky Sall korkeintaan 40 prosenttia.

Viralliset tulokset on vahvistettava perjantaihin mennessä. Mikäli kukaan ehdokkaista ei olisi saanut enemmistöä äänistä, toinen äänestyskierros olisi 8. maaliskuuta.

Ei merkittäviä laittomuuksia

Sallilla oli vastassaan neljä muuta ehdokasta. Osa oppositiosta on syyttänyt, että kahta merkittävää opposition ehdokasta olisi estetty osallistumasta vaaleihin. Kritisoijien mielestä vaaleissa olisi kuulunut olla seitsemän ehdokasta viiden sijaan.

EU:n vaalitarkkailijoiden mukaan äänestyspäivänä ei ole ilmennyt mitään merkittäviä laittomuuksia.

Senegalin presidentti Macky Sall äänesti sunnuntaina Fatickissa.
Senegalin presidentti Macky Sall äänesti sunnuntaina Fatickissa.EPA

57-vuotias Sall äänesti kotikaupungissaan Fatickissa sunnuntaina. Vaalimainoksissa Sall esiintyi modernin Senegalin rakentajana. Hän sanoi toivovansa suoraa valintaa jo ensimmäisellä kierroksella.

– Toivon, että näiden vaalien jälkeen on valittu kaikkien senegalilaisten presidentti. Toivon, että se olen minä, hän kommentoi vaaliuurnilla.

Sallista tuli maan presidentti edellisissä vaaleissa vuonna 2012. Sallin valinnan jälkeen maan vaalilakia on muutettu niin, että presidentin valtakausi on lyhennetty seitsemästä vuodesta viiteen. Sall on saanut kritiikkiä siitä, että hän istui ensimmäisen kautensa seitsemän vuoden mittaisena, vaikka laki muuttui.

Korjaus klo 9.41: Tiedot istuvan presidentin uudelleenvalinnasta perustuvat pääministerin esittelemiin alustaviin tuloksiin. Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, oppositio kiistää pääministerin esittelemät alustavat tulokset.

Lähteet: AP, AFP, Reuters