Moldovan vaalit eivät tuoneet selvää enemmistöä kenellekään – köydenveto Eurooppa- ja Venäjä-mielisten välillä jatkuu

Presidentti ennusti jo, että Moldovaan on tulossa uudet vaalit.

Moldova
Äänestäjät tutkivat vaalilistoja Chisinaussa Moldovassa sunnuntaina.
Äänestäjät tutkivat vaalilistoja Chisinaussa Moldovassa sunnuntaina.Dumitru Doru / EPA

Moldovassa Venäjä-mielinen sosialistipuolue näyttää olevan saamassa suurimman saaliin.

Kakkosena seuraa nyt valtaa pitävä demokraattipuolue, ja kolmossijalla on Eurooppaan suuntautuva ACUM-liittouma. Sosialistien ykkössija ei ole niin vahva, että se voisi muodostaa hallituksen yksin.

Tämä tarkoittaa, että köydenveto länsimielisten ja Venäjä-mielisten puolueiden välillä jatkuu.

Seurauksena saattaa olla mielenosoituksia ja mahdollisesti jopa uudet vaalit vain viikkojen kuluttua. Viranomaiset ovat ilmoittaneet äänestysprosentin olleen vain hieman yli 49, mikä on maan historian matalin.

Demokraattinen puolue on retoriikaltaan Eurooppa-mielistä. Se on menettänyt kannatustaan korruption, laskeneen elintason ja demokratian horjumisen vuoksi.

ACUM:n johtaja Maia Sandu kommentoi uutistoimisto AP:lle vaalien olleen "Moldovan historian epädemokraattisimmat".

– Varasjengi on vallannut valtion instituutiot, hän moitti.

Etyj arvostelee Moldovan vaaleja

Tasainen äänestystulos voi tarkoittaa mielenosoituksia ja jopa uusia vaaleja Moldovassa eilen järjestetyissä parlamenttivaaleissa oli selkeitä merkkejä äänten ostamisesta, kritisoi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj.

Etyjin mukaan julkishallinnon työntekijöitä on myös saatettu painostaa ja valtion varoja on mahdollisesti käytetty väärin. Lisäksi Etyj arvostelee vaaleja siitä, että poliittiset toimijat omistavat ja kontrolloivat mediaa, minkä vuoksi äänestäjille on esitetty vain rajallinen määrä näkökulmia.

Lisäksi nyt ensimmäistä kertaa käytössä ollut äänestysjärjestelmä otettiin käyttöön Etyjin mielestä ilman riittävää julkista keskustelua. Sekä Venäjä- että EU-mieliset ovat syyttäneet nykyhallitusta johtavaa demokraattipuoluetta laajamittaisesta vaalivilpistä.

"Oligarkkien intressien valtaama maa"

Euroopan parlamentti kutsui jo viime vuonna Moldovaa oligarkkien intressien valtaamaksi maaksi.

Euroopan unioni jäädytti tukensa Moldovalle viime vuonna, kun paikallinen tuomioistuin mitätöi Chisinaun pormestarivaalin tuloksen tekniseen seikkaan vedoten. Samalla estyi Eurooppa-mielisen ehdokkaan voitto.

Moldovassa pääpuolueita on pidetty vain kulissina, jonka on tarkoitus taata vallakkaiden liikemiesten, etenkin maan rikkaimman miehen Vladimir Plahotniucin edut.

– Oikeastaan sosialistit ja demokraatit ovat keskeisiä status quon, vallitsevien olojen, säilyttämisen kannattajia, arvioi ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau Ylen haastattelussa aiemmin.

Sosialisteja edustava presidentti Igor Dodon ennusti sunnuntaina äänestäessään, että Moldovassa päädytään pian uusiin vaaleihin. Puolueilla on nyt 45 päivää aikaa saada hallitus kasaan ennen kuin presidentti puuttuu peliin uusilla vaaleilla.

Moldovassa on yli kolme miljoonaa äänioikeutettua. Äänestysprosentti oli noin 49.

Päivitetty 16.46: Etyjin kommentit

Lue lisää Moldovan tilanteen taustoista:

Moldova käy parlamenttivaaleihin idän ja lännen välissä – Pääpuolueiden kamppailu voi silti olla vain suurta näytöstä

Lähteet: STT, AP, AFP