Sotkamossa opiskelevat maan ensimmäiset e-urheilulukiolaiset: "Kainuu on osoittanut paikkansa pioneerityön parissa"

Kainuusta löytyy useita mahdollisuuksia kilpailla ja kouluttautua e-urheilun parissa.

Sotkamo
Mies pelaa Overwatch-peliä
Mimmi Nietula/Yle

Sotkamon lukion e-urheiluopintoihin kuuluu luentoja terveellisistä elämäntavoista sekä paljon fyysistä treeniä, kuten kuntosaliharjoittelua ja lenkkeilyä. E-urheilukurssit vievät viikosta viitisen tuntia.

E-urheilukoulutuksia ei ole vielä paljon Suomessa, mutta Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja Joonas Kapiainen uskoo, että koulutusten määrä lisääntyy lähivuosina.

Kainuusta löytyy e-urheilujoukkue Jymy, Vuokatti-Ruka urheiluakatemia, Sotkamon urheilulukio ja myös Kajaanin ammattikorkeakoulu. Kaikki näistä tarjoavat koulutusta ja mahdollisuuksia kehittyä e-urheilun alalla.

– Kainuu on osoittanut paikkansa pioneerityön parissa. On hienoa, että nimenomaan e-urheilun pohjalta satsataan toimintaan ja siihen liittyvään koulutukseen. Kainuu näyttää hyvin suuntaa muille toimijoille, Kapiainen kertoo.

Tino Oittinen ja Mikko Heikkinen ovat Suomen ensimmäiset e-urheilulukiolaiset. Oittisen peli on Fifa, maailman suosituin jalkapallopeli. Heikkinen puolestaan pelaa fantasiamaailmaan sijoittuvaa ammuskelupeliä, Overwatchia.

Nuoret miehet kertovat pelanneensa useita vuosia, mutta urheilulukiossa pelaamisesta on tullut vakavampaa ja tavoitteellisempaa.