1. yle.fi
  2. Uutiset

Meritaimenista tunnettu, urbaani Longinoja palkittiin parhaana luontotekona – tieto veti puroaktiivin sanattomaksi: "Huikeaa"

Helsingin Malmilla sijaitsevan Longinojan ennallistamistyötä on tehty yli 15 vuotta vapaaehtoisvoimin.

luonnonsuojelu
Upeat Suomenlahden uhanalaiset taimenet nousevat Longinojaan kudulle ja jatkamaan sukuaan.
Suomenlahden uhanalaiset taimenet nousevat Longinojaan kutemaan.Miikka Pulliainen / Longinoja.fi

Helsingin Malmin Longinojan puron pitkään jatkunut kunnostustyö on valittu Paras luontoteko 2017–2018 -kilpailun voittajaksi.

Helsingissä tänään maanantaina myönnetty palkinto ojennettiin ennallistamistyön keulahahmolle Juha Saloselle sekä Longinojan muille puroaktiiveille.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Suomen kansallinen komitea toimi kilpailun raatina. Palkinnon luovutti asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.). Palkinto jaettiin nyt seitsemättä kertaa.

Pääradan itäpuolella Helsingin Malmilla sijaitsevaa Longinojan puroaluetta on kunnostettu yli 15 vuoden ajan. Pitkäjänteistä ennallistamistyötä on tehty vapaaehtoisvoimin yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa.

Tiilikaisen mukaan kunnostustöiden ansiosta puro on elpynyt ja uhanalaiset meritaimenet nousevat jälleen kutemaan Longinojaan runsain määrin. Lisäksi lähiluonnon merkitys kaupunkilaisille on korostunut näkyvästi.

Longinoja on hyvän sijaintinsa ja tunnettavuuden takia suosittu taimenten kuduntarkkailupaikka.
Juha Salonen / Longinoja.fi

"Halutaan tehdä jotain ainutlaatuista"

Longinoja-projektin vetovastuussa oleva Juha Salonen arvostaa Paras luontoteko -tunnustuksen korkealle.

– Kun sain tietää palkinnosta, niin kyllähän se veti aika sanattomaksi. On tämä aika huikeaa, kun miettii, keitä on valintaraadissa, suuria luonnonsuojelujärjestöjä ympäri Suomea. Kyllä tämä vetää miehen hiljaiseksi.

Salonen kuitenkin korostaa, että palkinnoista suurin on Longinojan alueen arvostus ja puroprojektin mukanaan tuomat ystävyyssuhteet.

– Meidän puroporukka on kyllä todella aktiivinen ja tiivis. Palkinnot tulevat siinä sivussa, mutta kyllä tärkeintä on se työ, joka kantaa hedelmää. Halutaan yhdessä tehdä jotain ainutlaatuista.

Vuonna 2017 Longinojan purotalkoissa oli Salosen mukaan jopa 112 talkoolaista kunnostustöissä ahkeroimassa. Pohjatyötä on tehty hartiavoimin, ja puro voi hyvin – nyt jatketaan ylläpitoa ja tehdään hienosäätöä, Salonen sanoo.

Lue myös:

Luontoretki: Longinoja – Suomen tunnetuin taimenpuro (Yle Areena 1.10.2017)

Urbaani kaupunkipuro houkuttaa uhanalaisia meritaimenia kutupuuhiin (24.10.2016)

Longinoja kuhisee elämää – taimenen poikasia ennätysmäärin (14.8.2014)

Lue seuraavaksi