Raanujärven tuulipuistoa vastustavaan adressiin 1500 nimeä – kunta päättää kaavoitusaloitteesta maanantaina

Moni Raanujärven alueen asukkaista vastustaa kotikulmilleen aiottua jättimäistä tuulipuistoa.

Raanujärvi, Ylitornio
Vaarat, joiden laelle on suunniteltu Raanujärven tuulivoimapuiston tuulimyllyjä.
Tuulipuistoa suunnitellaan Ylitornion järvikylille, vaarojen laelle. Vastustajien mukaan myllyt pilaisivat maiseman ja näkyisivät kauas.Pasi Peiponen / Yle

Ylitornion kunnanhallitus käsittelee iltapäivällä vastustusta herättäneen Raanujärven tuulivoimahankkeen kaavoitusta. Smart Windpower Oy valmistelee jopa yli sadan tuulivoimalan tuulipuistoa Raanujärven koillispuolelle Honkavaaran–Isovaaran alueelle.

Suuri tuulipuistohanke ulottuu Ylitornion lisäksi Rovaniemen ja Pellon kuntien alueelle.

Ylitornion kunnanjohtajan Tapani Melaluodon esityksen mukaan kaavoitusaloite hyväksyttäisiin ja tuulivoimayhtiö vastaisi kuluista ja ympäristövaikutusten arvioinnista.

Hankkeen vastustajat ovat kuitenkin toiveikkaita sen suhteen, että kunnanhallituksen jäsenet kuulisivat raanujärveläisten huolta. Martti Koivuranta kertoo, että hanketta vastustavaan adressiin on kerätty jo 1500 nimeä.

– Nettiadressissa on 1200 nimeä. Sitten Mellajärvellä ja Pessalompolossa on yli 300, jotka ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, että tätä hommaa ei käynnistettäisi, Koivuranta sanoo.

Adressi luovutetaan kunnanhallitukselle ennen iltapäivällä kello 15 alkavaa kokousta.

Koivurannan mukaan yhteyksiä kuntapäättäjiin on otettu sekä yksittäisten ihmisten että kylätoimikuntien taholta.

– Tässähän on mielenkiintoista se, että Tervolan kunta ei hyväksynyt lisämyllyjä ja Ranua on kokonaan kieltänyt. Se on lähtenyt siitä, että se on matkailukunta, ne eivät sovi sinne. Rovaniemi on vastaan samoista syistä ja sehän torppasikin ne mitä sen omalle puolelle tulisi, Koivuranta listaa.

– Tuntuisi hullulta, jos tässä Ylitorniolla lähdettäisiin tämmöisiin suunnitelmiin matkaan, mitä nämä tuulivoimakauppiaat ajavat läpi.

Rovaniemi hylkäsi (siirryt toiseen palveluun) Smart Windpowerin tuulipuistohanketta koskevan kaavoitusaloitteen pari viikkoa sitten. Pellossa asia on vasta tulossa käsittelyyn.